Το Solar Orbiter κατέγραψε τεράστια έκρηξη στον Ήλιο για πρώτη φορά (BINTEO)

Με τρία διαφορετικά όργανα
21 Μαΐου 2021 16:58
Το Solar Orbiter κατέγραψε τεράστια έκρηξη στον Ήλιο για πρώτη φορά (BINTEO)

Ο Ήλιος είναι αρκετά δραστήριος και όταν οι εκρήξεις στην επιφάνειά του είναι αρκετά μεγάλες, μπορεί να στείλει δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη. Για τη μελέτη λοιπόν των επονομαζόμενων Στεμματικών Εκπομπών Μάζας (ΣΕΜ) η NASA σε συνεργασία με την ESA, εκτόξευσε το Solar Orbiter το Φεβρουάριο του 2020. Πριν λίγους μήνες το σκάφος πέρασε σχετικά κοντά από τον Ήλιο σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και κατέγραψε video όχι μίας αλλά δύο ΣΕΜ, με τρία από τα όργανά του.

Το πρώτο κατέγραψε τον ίδιο τον Ήλιο, το δεύτερο την εκροή ενέργειας μέσα από το Στέμμα του Ήλιου και το τρίτο κατέγραψε μία ροή ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, σκόνης και κοσμικών ακτίνων να διαχύονται στο διάστημα.

Όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται αυτό το φαινόμενο, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Μία μικρής ισχύος ΣΕΜ μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο σέλας αν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρά μας, μία έντονη όμως μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας δορυφόρους, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή αστροναυτών οι οποίοι έχουν μόλις μερικά λεπτά για να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στα σκάφη ή τους διαστημικούς σταθμούς.

Για την αποκάλυψη των μυστικών του Ήλιου, η ESA διαθέτει δύο ακόμα σκάφη, το δορυφόρο PROBA-2 και το Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), τα οποία κατέγραψαν και αυτά τις δύο ΣΕΜ.

Το φαινόμενο καταγράφηκε και από το Solar Terrestrial Relations Observatory της NASA, το οποίο μπλοκάρει τη θέαση του ίδιου του Ήλιου για να φαίνονται οι ΣΕΜ πιο καθαρά.

Ο Ήλιος μας μπαίνει τώρα σε νέο 11ετή ηλιακό κύκλο, οπότε τέτοιου είδους εκρήξεις θα είναι πολύ πιο συχνές, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους το 2025.