Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη...και επιστημονικά αποδεδειγμένο
Η σχέση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και προβλημάτων υγείας έχει εξεταστεί από πληθώρα ερευνών στο παρελθόν, ωστόσο μία νέα έρευνα το πάει στο επόμενο επίπεδο, αφού πρόκειται για παγκόσμια ανάλυση με τεράστιο όγκο δεδομένων. Η έρευνα προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η υπερεργασία προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο, με το πρόβλημα να χειροτερεύει κάθε χρονιά.
Το 2016 οι θάνατοι που προήλθαν από εγκεφαλικά και ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια τα οποία σχετίζονται με εργασία άνω των 55 ωρών την εβδομάδα, ήταν 745.000, σημειώνοντας αύξηση 29% από το 2000.
Σε σχέση με αυτούς που εργάζονται 35-40 ώρες την εβδομάδα, η απασχόληση για 55 ώρες ή περισσότερο αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 35% και το ρίσκο θανάτου από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις κατά 17%.
Η εργασία 55 ωρών ή και παραπάνω την εβδομάδα, είναι μία σοβαρή απειλή για την υγεία. Είναι καιρός όλοι μας, κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι, να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός πως η υπερεργασία μπορεί να καταλήξει σε πρόωρο θάνατο. – Maria Neira, Διευθύντρια Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ άντλησε τα δεδομένα από 194 χώρες και ενώ τα στατιστικά δε δείχνουν μία ξεκάθαρη αιτιώδη συνάφεια, προσφέρουν “επαρκείς αποδείξεις για τη βλαπτικότητα". Περίπου το 8.9% του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται 55 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 488 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η μετάβαση στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτιμάται πως έχει επιδεινώσει σημαντικά το φαινόμενο, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν αυστηρό ωράριο και αναμένεται να βρίσκονται πάντα διαθέσιμοι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που εργάζονται πολλοί. Η τηλεργασία έχει γίνει το στάνταρ σε πολλές βιομηχανίες, συχνά θολώνοντας τα όρια μεταξύ σπιτιού και γραφείου. Επιπροσθέτως, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κάνουν απολύσεις ή να κλείσουν τμήματα για να εξοικονομήσουν χρήματα και οι άνθρωποι που παίρνουν ακόμα ένα μισθό καταλήγουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες. Καμία δουλειά δεν αξίζει το ρίσκο εγκεφαλικού ή καρδιακού. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε κάποια όρια για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. – Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environment International.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.