Το OSIRIS-REx επιστρέφει στη Γη με πολύτιμο φορτίο

Ξεκίνησε το διετές ταξίδι του
12 Μαΐου 2021 11:01
Το OSIRIS-REx επιστρέφει στη Γη με πολύτιμο φορτίο

Το OSIRIS-REx της NASA ενεργοποίησε τους κινητήρες του για εφτά λεπτά, θέτοντας πορεία για την επιστροφή του στη Γη, αποχαιρετώντας για πάντα τον αστεροειδή Bennu. Στο εσωτερικό του σκάφους κρύβεται το πολύτιμο φορτίο, 56.70 γραμμάρια πετρωμάτων από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Μπορεί να ακούγεται ως αμελητέο ποσό, πρόκειται όμως για τη μεγαλύτερη συλλογή δειγμάτων μετά τις επανδρωμένες αποστολές Apollo στη Σελήνη.

Το OSIRIS-REx εκτοξεύτηκε πριν πέντε χρόνια και πλησίασε τον Bennu το 2018. Μετά από έρευνα και μετρήσεις, προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή στις 20 Οκτωβρίου του 2020 και τον “πυροβόλησε” με άζωτο, διαταράσσοντας την επιφάνειά του και συλλέγοντας τα εκτοξευόμενα πετρώματα στο θάλαμο αποθήκευσης.

Τώρα, αν όλα πάνε καλά, το OSIRIS-REx θα βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο δύο φορές πριν πλησιάσει τη Γη. Μόλις βρεθεί σε απόσταση 10.000 από τη Γη, θα εκτοξεύσει μία κάψουλα η οποία θα περιέχει τα δείγματα. Η NASA αναμένει πως η κάψουλα θα προσγειωθεί στην έρημο της Utah των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.