Ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν σαρκοφάγο φυτό με ένα smartphone

Κλείνουν την παγίδα με ηλεκτρικά σήματα
12 Μαΐου 2021 10:12
Ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν σαρκοφάγο φυτό με ένα smartphone

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη βρήκαν τρόπο να ελέγξουν το σαρκοφάγο φυτό διωναία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από ένα smartphone ελπίζοντας η καινοτομία τους να έχει ένα πλήθος εφαρμογών, από χρήση σε ρομποτική μέχρι χρήση φυτών ως περιβαλλοντικούς αισθητήρες. Στο πείραμα, ένα σήμα από το smartphone στέλνεται σε μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που έχουν προσαρμοστεί στο φυτό, αναγκάζοντάς το να κλείσει την παγίδα του, όπως θα έκανε αν βρισκόταν κάποιο έντομο μέσα σε αυτήν.

Τα φυτά είναι σαν τους ανθρώπους, παράγουν ηλεκτρικά σήματα, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα από την καρδιά μας. Αναπτύξαμε μία μη-επεμβατική τεχνολογία για να ανιχνεύσουμε αυτά τα ηλεκτρικά σήματα από την επιφάνεια των φυτών χωρίς να τα βλάπτουμε. – Luo Yifei, Nanyang Technological University

Οι επιστήμονες μάλιστα προσάρμοσαν και το κομμάτι της παγίδας του φυτού σε ένα ρομποτικό χέρι, έτσι ώστε όταν του δοθεί η εντολή, να κλείσει και να πιάσει κάτι λεπτό και ελαφρύ, όπως ένα κομμάτι καλωδίου. Έτσι, το φυτό πρακτικά χρησιμοποιήθηκε σαν “soft robot”, ικανό να σηκώσει εύθραυστα υλικά τα οποία μπορεί να διαλύονταν με παραδοσιακά ρομπότ.

Η επικοινωνία όμως μεταξύ ανθρώπων και φυτών δε χρειάζεται να είναι μονόπλευρη. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως η τεχνολογία αυτή θα μπορέσει να ανιχνεύσει μέσω των φυτών, ανωμαλίες ή πιθανές ασθένειες πριν να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Εξερευνούμε τη χρήση φυτών ως ζωντανούς αισθητήρες για να παρακολουθούμε την περιβαλλοντική ρύπανση, όπως καυσαέρια, τοξικά αέρια ή ρύπανση του νερού.