Ακούστε τον ήχο του Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Video με ήχο για την τέταρτη πτήση του
08 Μαΐου 2021 09:25
Ακούστε τον ήχο του Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατά την τέταρτη πτήση του Ingenuity στον Άρη, το Perseverance rover κατάφερε να καταγράψει και τον ήχο της ιστορικής αυτής προσπάθειας. Τώρα, η NASA μας έδωσε ένα ολοκληρωμένο video με εικόνα και ήχο, στο οποίο μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ολόκληρη την πτήση, ενώ μας συμβουλεύει να φορέσουμε ακουστικά για την καλύτερη εμπειρία.

Παρόλο που οι έλικες του Ingenuity γυρνούν με 2.537 στροφές το λεπτό, είναι αρκετά δύσκολο να ακούσουμε κάτι παραπάνω από ένα υπόκωφο βουητό. Οι λόγοι πολλοί. Καταρχάς το Perseverance βρίσκεται σε 80 μέτρα απόσταση από το Ingenuity. Η ατμόσφαιρα του Άρη έχει μόλις 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης, κάνοντας αρκετά δύσκολο το ταξίδι του ήχου, ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην επιφάνεια.

Η NASA χρειάστηκε να επεξεργαστεί την καταγραφή για να ενισχύσει τη συχνότητα των 84 hertz στην οποία οι έλικες του σκάφους παράγουν ήχο, ενώ μείωσε τις συχνότητες κάτω από 80 και πάνω από 90 hertz. Τέλος, αύξησε την ένταση των συχνοτήτων που απέμειναν.