Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Καθώς παραμένει χαμηλό το επίπεδο εμβολιασμού
08 Μαΐου 2021 09:04
Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Πάνω από 270.000 Ιάπωνες έχουν υπογράψει μία online έκκληση για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πραγματοποίησή τους εν μέσω πανδημίας. Έντεκα εβδομάδες μένουν μόνο για την έναρξη των αγώνων, οι οποίοι ήδη είχαν αναβληθεί το 2020 λόγω του κορωνοϊού, με το ερώτημα αν μπορεί το Τόκιο να φιλοξενήσει, εθελοντές, αθλητές, δημοσιογράφους και κοινό, να παραμένει.

Οι Ιάπωνες συνήθως δεν εκφράζουν τις απόψεις τους αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που άρχισαν να μιλάνε. Μαζί με φωνές από άλλες χώρες, ελπίζω οι Ολυμπιακοί να ακυρωθούν τώρα. – Kenji Utsunomiya, οργανωτής “Stop Tokyo Olympics

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα πως οι αγώνες πρέπει να πραγματοποιηθούν ως σύμβολο του θριάμβου αντιμετώπισης της πανδημίας, με αυστηρά COVID-19 πρωτόκολλα για όλους τους συμμετέχοντες.

Ωστόσο η Ιαπωνία περνάει ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, με το Τόκιο και μεγάλες πόλεις να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία ήταν να λήξει στις 11 Μαΐου αλλά πήρε αναβολή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 72% των Ιαπώνων θέλουν να αναβληθούν οι αγώνες. Σημαντικός παράγοντας ανησυχίας τους είναι πως μόλις το 2.2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τη στιγμή που εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι υγείας έχουν αποκαλύψει πως 28 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι στα χέρια τους από τα τέλη Απριλίου και τα 24 εκατομμύρια βρίσκονται ακόμη σε καταψύκτες.