Η πρώτη μέρα της δικαστικής μάχης Epic Games - Apple

Κρίνεται το μέλλον του App Store
04 Μαΐου 2021 10:15
Η πρώτη μέρα της δικαστικής μάχης Epic Games - Apple

Μετά από μήνες προετοιμασιών, η δικαστική μάχη μεταξύ Epic Games και Apple ξεκίνησε και το αποτέλεσμά της μπορεί να αλλάξει όχι μόνο το οικοσύστημα εφαρμογών της Apple, αλλά και την ευρύτερη οικονομία γύρω από τις εφαρμογές του App Store που εκτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για όσους δε θυμούνται. Στο επίκεντρο της δίκης είναι το Fornite, το δημοφιλές video game της Epic, το οποίο η Apple απαγόρευσε από το App Store το προηγούμενο καλοκαίρι, για παραβίαση των κανόνων των ψηφιακών πληρωμών στο καθιερωμένο σύστημά της. Η Apple παίρνει το 30% των in-app αγορών στις iOS συσκευές και δεν επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Η αφαίρεση του Fortnite από το App Store, οδήγησε την Epic να μηνύσει την Apple.

Την πρώτη μέρα της δίκης, ο CEO της Epic, Tim Sweeney ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κάλεσε η εταιρία, προσπαθώντας να αποδείξει πως η άρνηση της Apple να επιτρέψει άλλα app stores στην πλατφόρμα της, παραβιάζει τους κανόνες περί μονοπωλίων. Ο Sweeney είπε πως o “περιφραγμένος κήπος” της Apple αποτελεί μονοπώλιο και πως η Epic δεν επιδιώκει οικονομική αποζημίωση από την Apple αλλά μόνο να αλλάξει η Apple τακτικές.

Στις εισαγωγικές ακροάσεις, οι δύο εταιρίες προσπάθησαν να ορίσουν το πλαίσιο του επιχειρηματικού τους μοντέλου, με τον Sweeney να περιγράφει το Fortnite ως ένα “metaverse” και μία “κοινωνική εμπειρία”, έναν εικονικό κόσμο με ταινίες, σειρές και συναυλίες, πέρα από απλό παιχνίδι.

Η δίκη, η οποία είναι κλειστή για το κοινό, πρόκειται να προσφέρει μεγάλες αποκαλύψεις ως προς τους εσωτερικούς μηχανισμούς λειτουργίας μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, της Apple. Στο εδώλιο θα βρεθούν για να καταθέσουν, οι Tim Cook, Craig Federighi, Phil Schiller και άλλοι, ενώ η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com για να μάθετε όλα τα νεότερα για αυτήν την πολύκροτη υπόθεση.