Σοκάρει η ανακάλυψη εγκύου μούμιας - Η μοναδική που έχει βρεθεί στον κόσμο

Οι ανθρωπολόγοι εντόπισαν ένα “μικρό πόδι” στην κοιλιά της
01 Μαΐου 2021 11:55
Σοκάρει η ανακάλυψη εγκύου μούμιας - Η μοναδική που έχει βρεθεί στον κόσμο

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην Πολωνία εξέταζαν μία μούμια στα πλαίσια του Warsaw Mummy Project, η οποία πίστευαν πως ανήκε στον Αιγύπτιο ιερέα Hor-Djehuty. Οι εικόνες όμως από την κοιλιά του σώματος αποκάλυψαν τα κόκκαλα ενός μικρού ποδιού. Περαιτέρω εξέταση με τομογράφο και ακτίνες Χ, άφησε τους ερευνητές σοκαρισμένους, αφού επιβεβαίωσε πως η μούμια ήταν τελικά γυναίκα και μάλιστα έγκυος, αφού το πόδι ανήκε σε ένα έμβρυο που βρισκόταν ακόμα στο σώμα της μητέρας του. Η ανάλυση έδειξε πως η γυναίκα ήταν 26-28 εβδομάδων έγκυος.

Για άγνωστους λόγους, το έμβρυο δεν αφαιρέθηκε από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης. Για αυτό το λόγο η μούμια αυτή είναι μοναδική. Η μούμια μας είναι η μόνη έως τώρα στον κόσμο με ένα έμβρυο στη μήτρα της.

Ποια ήταν η γυναίκα; Γιατί μουμιοποιήθηκε με το μωρό της; Τα αναπάντητα ερωτήματα οδήγησαν τους ερευνητές να την ονομάσουν “Η Μυστηριώδης Κυρία” του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας. Η μούμια έγινε δωρεά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας το 1826 και από το 1917 υπάρχει στα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου της Πολωνίας ως η μούμια του Hor-Djehuty. Αρχικά θεωρήθηκε πως πρόκειται για γυναίκα μέσα στη σαρκοφάγο, αλλά οι επιγραφές σε αυτήν έπεισαν τους ειδικούς πως πρόκειται για τον ιερέα.

Η γυναίκα πέθανε 2.000 χρόνια πριν, σε ηλικία 20-30 ετών. Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος θανάτου.

Η υψηλή θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού εκείνο τον καιρό δεν είναι μυστικό. Έτσι, πιστεύουμε πως η εγκυμοσύνη έπαιξε κάποιο ρόλο στο θάνατο της νέας γυναίκας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science