Νέα ρεκόρ για το Ingenuity στην τέταρτη πτήση του στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλάζουν τα σχέδια της NASA
01 Μαΐου 2021 10:55
Νέα ρεκόρ για το Ingenuity στην τέταρτη πτήση του στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την προχτεσινή ακύρωση της τέταρτης πτήσης του Ingenuity λόγω ενός προβλήματος στη διαδικασία μετάβασης σε λειτουργία πτήσης, το μικρό ελικόπτερο κατάφερε τελικά να πετάξει ξανά πριν λίγες ώρες στην ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτή τη φορά πέταξε νότια σε μία διαδρομή 133 μέτρων σε υψόμετρο 5 μέτρων, πριν επιστρέψει πάλι για να προσεδαφιστεί στο ίδιο σημείο καλύπτοντας συνολικά απόσταση 266 μέτρων. Η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν 117 δευτερόλεπτα, ενώ κατέρριψε όλα τα ρεκόρ που είχε κάνει με την τρίτη πτήση.

Η πέμπτη πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ενώ όμως το σχέδιο αρχικά ήταν να πιεστεί το Ingenuity στα όρια του με το πιθανότερο σενάριο να καταστραφεί, η NASA αλλάζει τα σχέδια της και τώρα έχει μία νέα αποστολή. Έχοντας αποδείξει πως η πτήση στον Κόκκινο Πλανήτη είναι εφικτή, το Ingenuity θα αναλάβει ένα νέο επιχειρησιακό ρόλο, συνοδεύοντας το Perseverance rover. Με πιο περίπλοκες κινήσεις ακριβείας και χρησιμοποιώντας τις φωτογραφικές του δυνατότητες, το Ingenuity θα εκτελεί χρέη ανιχνευτή για το Perseverance, βολιδοσκοπώντας τις τοποθεσίες στις οποίες σκοπεύει να μετακινηθεί το rover, πριν αυτό να φτάσει σε αυτές.

Το Ingenuity κάνοντας σύντομες και κοντινές πτήσεις, θα βρίσκει τις βέλτιστες διαδρομές για το Perseverance, θα εντοπίζει εμπόδια και θα φωτογραφίζει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το rover για να τη μελετήσουν οι μηχανικοί της NASA. Η νέα αποστολή του Ingenuity θα ξεκινήσει δύο εβδομάδες μετά και την έκτη πτήση του ελικοπτέρου.