Μποϊκοτάζ στα social media από το σύνολο των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Αγγλία

Στη δράση εντάχθηκαν και οδηγοί της Formula 1
01 Μαΐου 2021 09:32
Μποϊκοτάζ στα social media από το σύνολο των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Αγγλία

Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, παίκτες και προσωπικό στην Αγγλία ξεκίνησαν από σήμερα ένα τετραήμερο μποϊκοτάζ στα social media, σε μία προσπάθεια να στρέψουν τα φώτα στο θέμα των διακρίσεων και της online κακοποίησης στις πλατφόρμες τους. Η “ένδειξη αλληλεγγύης ενάντια στην online κακοποίηση” έχει στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρίες social media να πάρουν αυστηρότερα μέτρα απέναντι στη ρατσιστική και σεξιστική κακοποίηση που δέχονται οι παίκτες από οπαδούς αλλά και να αντιμετωπιστεί γενικότερα στα πλαίσια της κοινωνίας.

Στη δράση παίρνουν μέρος σύσσωμοι οι αθλητικοί οργανισμοί της Αγγλίας, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και σε άλλα αθλήματα (κρίκετ, netball, ράγκμπι, ποδηλασία, χόκεϊ), ενώ στο μποϊκοτάζ συμμετέχουν και αθλητές από την Formula 1, όπως ο Lewis Hamilton. Ως θεσμός όμως δεν μπορούσε να συμμετέχει στη δράση εξαιτίας “των ειδικών υποχρεώσεων που δεν εφαρμόζονται σε άλλους οργανισμούς, που μας αποτρέπουν από το να συμμετέχουμε σε οργανωμένες εκστρατείες”.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και δημόσια για να αντιμετωπίσουμε τη social media κακοποίηση και για να εκθέσουμε το ρατσισμό. Και θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε αναλυτικά τις επιπτώσεις του social media μίσους – και το μποϊκοτάζ αυτό – σε όλες τις πλατφόρμες μας.

Η ενέργεια αυτή ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την καμπάνια #Enough η οποία προέβλεπε ένα μποϊκοτάζ 24 ωρών στα social media. Μία έρευνα αργότερα έδειξε πως από τα 56 προσβλητικά posts που βρέθηκαν στο Twitter το Νοέμβριο του 2020, τα 31 παρέμεναν στην πλατφόρμα παρόλο που είχαν αναφερθεί στο Twitter από την PFA. Την Παρασκευή, μία ανάλυση της Manchester United έδειξε πως υπάρχει 350% αύξηση στις περιπτώσεις online κακοποίησης παικτών με 3.300 posts από το Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021. Το 86% αυτών ήταν ρατσιστικού περιεχομένου και το 8% ομοφοβικού.