Το νέο διαστημικό ραντάρ της Κόστα Ρίκα ανιχνεύει αντικείμενα στο μέγεθος μπάλας του γκολφ

Γίνεται ξεκάθαρη η κίνηση στη χαμηλή γήινη τροχιά
25 Απριλίου 2021 09:51
Το νέο διαστημικό ραντάρ της Κόστα Ρίκα ανιχνεύει αντικείμενα στο μέγεθος μπάλας του γκολφ

Ένα νέο διαστημικό ραντάρ τέθηκε σε λειτουργία στην Κόστα Ρίκα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει διαστημικά συντρίμμια έως και 2 εκατοστά μικρά στη χαμηλή γήινη τροχιά (LEO). Όπως σημειώνει ο CEO της κατασκευάστριας LeoLabs, Dan Ceperley, είναι “το πιο ανεπτυγμένο εμπορικό διαστημικό ραντάρ του είδους του” και μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα στο μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ που ταξιδεύουν με 30.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Το ραντάρ θα προσφέρει μία σαφή εικόνα τόσο για τους δορυφόρους όσο και για τα διαστημικά συντρίμμια που έχουν κατακλύσει την LEO τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη πως το πρόβλημα μειώνεται. Ο κίνδυνος που αποτελούν τα συντρίμμια για τους δορυφόρους αλλά και για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δημιούργησε την ανάγκη για εταιρίες όπως η LeoLabs.

Ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν και είναι σήμερα τα τροχιακά συντρίμμια, που είναι πολύ μικρά για να ανιχνευθούν από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ όταν τρυπούν το κύτος.

Το ραντάρ της Κόστα Ρίκα είναι το τέταρτο που διαθέτει η LeoLabs, δίνοντας πλέον μία πλήρη κάλυψη της χαμηλής γήινης τροχιάς, σκοπεύει όμως να δημιουργήσει περισσότερα σε όλο τον κόσμο για να ακολουθήσει την ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα σε αυτό το υψόμετρο στο μέλλον.