Η NASA επέλεξε την SpaceX για να αναπτύξει το lander που θα πάει στη Σελήνη

“Χαστούκι” στην Blue Origin
17 Απριλίου 2021 09:23
Η NASA επέλεξε την SpaceX για να αναπτύξει το lander που θα πάει στη Σελήνη

Η SpaceX του Elon Musk κέρδισε το πολύτιμο συμβόλαιο με τη NASA, απέναντι στον ανταγωνισμό της Blue Origin του Jeff Bezos και την Dynetics Inc. Η NASA λοιπόν επέλεξε την SpaceX για να τη χρηματοδοτήσει με $2.9 δισεκατομμύρια ώστε να αναπτύξει το lander που θα πάει τους Αμερικανούς αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης στα πλαίσια της αποστολής Artemis το 2024. Το συμβόλαιο θα υπογραφεί την 1η Μαΐου.

Τέσσερις αστροναύτες θα απογειωθούν με το SLS (Space Launch System) της NASA το οποίο στην κορυφή του θα έχει το διαστημικό σκάφος Orion. Από εκεί, δύο αστροναύτες θα μεταφερθούν στο σεληνιακό lander που θα αναπτύξει η SpaceX. Θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα στην επιφάνεια της Σελήνης πριν να επιστρέψουν πάλι με το lander στο Orion.

Η NASA αναμενόταν να διαλέξει δύο εταιρίες για την ανάπτυξη του lander, οπότε η επιλογή μόνο της SpaceX είναι ένα “χαστούκι” για την Blue Origin η οποία συνεργάζεται και με τις Lockheed Martin και Northrop Grumman για το project.

Τώρα η SpaceX πρέπει να πραγματοποιήσει μία δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση και προσελήνωση πριν τις επανδρωμένες αποστολές.