Κρίσιμες ώρες για το Insight της NASA - Μπήκε σε Emergency Hibernation mode

Ο Αρειανός καιρός δε διευκολύνει τα πράγματα
15 Απριλίου 2021 12:24
Κρίσιμες ώρες για το Insight της NASA - Μπήκε σε Emergency Hibernation mode

Κρίσιμες ώρες περνάει το $800 εκατομμυρίων lander της NASA, InSight, το οποίο έχει πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα ενέργειας που αν δε λυθεί, μπορεί να σημάνει και το τέλος του lander στην επιφάνεια του Άρη. Τους τελευταίους μήνες το Insight παλεύει για τη “ζωή” του καθώς ο απρόβλεπτος καιρός του Κόκκινου Πλανήτη απειλεί να το καταστρέψει.

Το InSight προσεδαφίστηκε στην περιοχή Elysium Planitia το 2018 και έκτοτε έχει ανιχνεύσει πάνω από 500 σεισμούς και 10.000 ανεμοστρόβιλους σκόνης. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα landers και rovers της NASA, το Insight δε βρίσκεται σε περιοχή που πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τέτοιοι άνεμοι είναι απαραίτητοι για τα ρομπότ της NASA, καθώς τα καθαρίζουν από τη λεπτή Αρειανή σκόνη που επικάθεται στις επιφάνειές τους.

Αυτή η σκόνη λοιπόν έχει κάτσει πάνω στα ηλιακά πάνελ του Insight αποτρέποντάς το να αντλήσει ενέργεια από τον Ήλιο. Το Φεβρουάριο η απόδοσή τους είχε πέσει στο 27% και πλέον η NASA αποφάσισε να θέσει το lander σε “Emergency Hibernation” mode, απενεργοποιώντας όλα τα όργανα που δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση του InSight. Αναβάλλοντας όλα τα επιστημονικά πειράματα, οι μηχανικοί της NASA δίνουν ένα παράθυρο επιβίωσης στο lander για να διατηρήσει αρκετή ενέργεια ώστε να μην παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας που οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -90 βαθμούς Κελσίου.

Η ποσότητα ενέργειας που θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τον καιρό. Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να το επαναφέρουμε σε λειτουργία, ειδικά αν δε μείνει για πολύ καιρό απενεργοποιημένο. Αλλά όλα έχουν ένα ρίσκο. – Bruce Banerdt, επικεφαλής InSight