Παραλίγο σύγκρουση μεταξύ δορυφόρων SpaceX και OneWeb

Ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα
10 Απριλίου 2021 09:39
Παραλίγο σύγκρουση μεταξύ δορυφόρων SpaceX και OneWeb

Την εβδομάδα που μας πέρασε δύο δορυφόροι της SpaceX και της OneWeb παραλίγο να συγκρουστούν. Την αναφορά φέρνει στη δημοσιότητα το TheVerge, σύμφωνα με το οποίο στις 30 Μαρτίου η US Space Force έστειλε πολλαπλούς “κόκκινους συναγερμούς” στην OneWeb για μία πιθανή σύγκρουση με δορυφόρο της SpaceX. Η OneWeb είχε εκτοξεύσει πριν 5 μέρες μία συστάδα 36 δορυφόρων στο διάστημα και επειδή οι δορυφόροι της OneWeb λειτουργούν σε υψηλότερες τροχιές από αυτές της SpaceX, έπρεπε να περάσουν μέσα από το δίκτυο δορυφόρων Starlink της SpaceX που βρίσκεται στα 550 χιλιόμετρα.

Μόλις ειδοποιήθηκαν, οι δύο ανταγωνιστικές εταιρίες συνεργάστηκαν και απέφυγαν τη σύγκρουση. Η SpaceX απενεργοποίησε το αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής συγκρούσεων βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει, για να επιτρέψει στην OneWeb να μετακινήσει η ίδια το δορυφόρο της. Αξίζει να αναφερθεί όμως πως ενήργησαν καλή τη πίστει, καθώς δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία για τη διαχείριση αντικειμένων στο διάστημα, ούτε υπάρχει νομικό πλαίσιο για ευθύνες στην περίπτωση σύγκρουσης.

Οι πιθανότητες σύγκρουσης που ενεργοποίησαν το συναγερμό ήταν 1.3%, ποσοστό που μπορεί να ακούγεται μικρό αλλά δεν είναι στον τομέα των δορυφόρων. Στην περίπτωση σύγκρουσης, θα δημιουργηθεί μία αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα παράγει εκατοντάδες ή και χιλιάδες συντρίμμια τα οποία θα ταξιδεύουν με ταχύτητα σφαίρας, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο για τους υπόλοιπους δορυφόρους.

Η ίδια η NASA έχει χαρακτηρίσει τη χαμηλή τροχιά της Γης ως “σκουπιδότοπο” γεμάτο με εκατομμύρια κομμάτια πυραύλων, διαστημικών σκαφών και δορυφόρων που ταξιδεύουν με ταχύτητες 30.000 χλμ/ώρα και αποτελούν κίνδυνο για οποιονδήποτε θέλει να πάει στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Μόνο μέσα στο 2020 ο ISS χρειάστηκε να μετακινηθεί τρεις φορές για να αποφύγει συντρίμμια.