Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα τους κινεζικούς υπερυπολογιστές

Φοβούμενοι την υπεροχή των Κινέζων σε στρατιωτικές εφαρμογές
09 Απριλίου 2021 10:39
Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα τους κινεζικούς υπερυπολογιστές

Η στρατηγική των ΗΠΑ για εμπορικό περιορισμό της κινεζικής τεχνολογίας συνεχίζεται και στην περίφημη “μαύρη λίστα” του Υπουργείου Εμπορίου προστέθηκαν αυτή τη φορά επτά εταιρίες και οργανισμοί υπερυπολογιστών, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε αμερικανικές εταιρίες να παρέχουν εξοπλισμό σε αυτές.

Η λογική πίσω από την απόφαση λέει πως οι κινεζικοί υπερυπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό για να “αποσταθεροποιήσουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού και τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής".

Οι supercomputing δυνατότητες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη πολλών – ίσως και όλων – των σύγχρονων όπλων και των συστημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως τα πυρηνικά όπλα και τα υπερηχητικά όπλα. Το Υπουργείο Εμπορίου θα χρησιμοποιήσει το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων του για να αποτρέψει την Κίνα από το να χρησιμοποιήσει αμερικανικές τεχνολογίες για να υποστηρίξει την αποσταθεροποίηση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού του στρατού.

Παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Κίνα σε αυτή τη νέα πρόκληση. Έως τώρα πάντως έχουμε δει προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης από την αμερικανική τεχνολογία μέσω επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή.