Το Android στέλνει τα 20πλάσια δεδομένα στην Google από ότι το iOS στην Apple

Νέα μελέτη που αμφισβητείται όμως από την Google
07 Απριλίου 2021 09:55
Το Android στέλνει τα 20πλάσια δεδομένα στην Google από ότι το iOS στην Apple

Μία νέα έρευνα του Doug Leith, ενός καθηγητή επιστήμης υπολογιστών του Trinity College στην Ιρλανδία, αποκαλύπτει πως το Android μοιράζεται περίπου 20 φορές περισσότερα δεδομένα με την Google από ότι το iOS μοιράζεται με την Apple.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του και τα δύο λειτουργικά στέλνουν δεδομένα τηλεμετρίας στις εταιρίες ακόμα κι όταν δεν έχει κάνει login κάποιος χρήστης, ενώ στέλνουν και δεδομένα όταν ο χρήστης κάνει απλές ενέργειες όπως να εισάγει μία SIM κάρτα ή μπαίνει στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Ακόμα κι όταν είναι αδρανής η συσκευή, συνδέεται σε έναν back-end server κάθε 4.5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Πέρα όμως από το λειτουργικό, συνδέσεις κάνουν και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες. Στο iOS αποστέλλονται δεδομένα αυτόματα από Siri, Safari και iCloud, ενώ από Google έχουμε Chrome, YouTube, Google Docs, Safetyhub, Google Messenger, Google search bar και το ρολόι της συσκευής.

Σε αυτό που ξεχωρίζει το Android, είναι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγει. Με την εκκίνηση μία Android συσκευή στέλνει 1MB δεδομένων έναντι 42KB του iOS. Με αδρανή τη συσκευή, το Android στέλνει 1MB δεδομένων στην Google κάθε 12 ώρες, ενώ το iOS 52ΚΒ για την ίδια περίοδο. Στις ΗΠΑ το 2020 εκτιμάται πως υπήρχαν 113 εκατομμύρια iPhone χρήστες και 129 εκατομμύρια Android χρήστες. Υπολογίζεται λοιπόν πως η Apple συνέλεγε 5.8GB δεδομένων κάθε 12 ώρες ενώ η Google περίπου 1.3TB.

Το δημοσίευμα προσέλκυσε φυσικά την  προσοχή της Google η οποία διαφωνεί με τα αποτελέσματα και τα αποδίδει σε λανθασμένη μεθοδολογία.

Εντοπίσαμε ελαττώματα στην μεθοδολογία του ερευνητή για τη μέτρηση του όγκου των δεδομένων και διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της έρευνας πως μία Android συσκευή μοιράζεται 20 φορές περισσότερα δεδομένα από ένα iPhone. Σύμφωνα με τη δική μας έρευνα, αυτά τα αποτελέσματα είναι εκτός πραγματικότητας και μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με τον ερευνητή σχετικά με τη μεθοδολογία πριν τη δημοσίευση της έρευνας.

Η έρευνα πρακτικά περιγράφει το πώς δουλεύουν τα smartphones. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα στέλνουν συχνά βασικές πληροφορίες σχετικά με τα εξαρτήματα του οχήματος, την ασφάλεια και τον προγραμματισμό service στους κατασκευαστές και τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Η αναφορά περιγράφει αυτές τις επικοινωνίες οι οποίες διασφαλίζουν πως το iOS ή το Android software είναι αναβαθμισμένο, οι υπηρεσίες λειτουργούν όπως πρέπει και πως το τηλέφωνο είναι ασφαλές και λειτουργεί κανονικά.

Την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε αναλυτικά εδώ.