Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια με EM Drive

Απέτυχε ξανά να παράγει ώθηση
06 Απριλίου 2021 11:50
Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια με EM Drive

Το EM Drive είναι ένας υποθετικός πύραυλος που έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα κυρίως στον τομέα του διαστήματος, όπου υπόσχεται πως μπορεί να παράγει ώθηση χωρίς καμία έξοδο, ανακλώντας τα μικροκύματα στο εσωτερικό της συσκευής και παραβιάζοντας έτσι ουσιαστικά το νόμο διατήρησης της ορμής και άλλων νόμων της φυσικής. Το 2016 μία ομάδα της NASA υποστήριξε πως κατάφερε να κάνει το Em Drive να λειτουργήσει, παράγοντας 1.2 millinewtons για κάθε kilowatt ισχύος και προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον και τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η πιο πρόσφατη απόπειρα ωστόσο για να αναπαραχθεί το ίδιο αποτέλεσμα απέδειξε πως το Em Drive δε λειτουργεί.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία αναπαρήγαγε το πείραμα με κάθε λεπτομέρεια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το προηγούμενο πείραμα έλαβε τα δεδομένα του από τη θέρμανση του οργάνου που χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν την ώθηση και όχι από την κίνηση του κινητήρα καθεαυτή.

Βρήκαμε πως η αιτία της “ώθησης” ήταν ένα θερμικό φαινόμενο. Για τις δοκιμές μας, χρησιμοποιήσαμε την EM Drive διάταξη της NASA. Με τη βοήθεια νέας δομής μέτρησης και διαφορετικών σημείων ανάρτησης του ίδιου κινητήρα, μπορέσαμε να αναπαράγουμε τις ίδιες φαινομενικά δυνάμεις με αυτές που μέτρησε η ομάδα της NASA, αλλά πρακτικά να τις εξαφανίσουμε όταν μετρούσαμε τις αναρτήσεις. Όταν η ισχύς ρέει στο EM Drive, ο κινητήρας θερμαίνεται. Αυτό κάνει τα στοιχεία του εξοπλισμού μετρήσεων να θερμανθούν, ωθώντας τον εξοπλισμό σε νέο σημείο μηδέν. Μπορέσαμε να το αποτρέψουμε αυτό με βελτιωμένη δομή εξοπλισμού.

Το συμπέρασμα της ομάδας της Δρέσδης διαλύει τα όνειρα περί ενός EM Drive, ενός κλειστού συστήματος δηλαδή χωρίς απώλειες το οποίο θα ταξίδευε τα σκάφη των ανθρώπων στο διάστημα.