Επιτέλους μάθαμε γιατί πονάμε από το κρύο στα δόντια

Και πώς να το σταματήσουμε
31 Μαρτίου 2021 10:24
Επιτέλους μάθαμε γιατί πονάμε από το κρύο στα δόντια

Ο πολύ συγκεκριμένος πόνος που νιώθουμε όταν έχουμε μια ευαισθησία στα δόντια και δαγκώνουμε κάτι κρύο είναι γνωστός σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν κατανοούσαν ακριβώς πώς μεταδίδεται το σήμα του πόνου. Τώρα βρήκανε τον κύριο ύποπτό τους, μία πρωτεΐνη ονόματι TRPC5. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται στα κύτταρα οδοντοβλαστών μέσα στα δόντια και σχηματίζει την οδοντίνη, την ουσία κάτω από το σμάλτο των δοντιών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν λοιπόν πως αυτά  τα κύτταρα ενεργούν και ως αισθητήρες του κρύου.

Μέσω της TRPC5, επικοινωνούν χημικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, μέσω των μεμβρανών των κυττάρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντιδρούν στο κρύο.

Έχοντας εντοπίσει την TRPC5 ως πιθανό αισθητήριο θερμοκρασίας, τα πειράματα επικεντρώθηκαν σε ποντίκια τα οποία δεν είχαν το γονίδιο που παράγει αυτήν την πρωτεΐνη και τα οποία δεν αντέδρασαν στο κρύο στα δόντια. Η χρήση χημικών για να μπλοκαριστεί η μετάδοση της πρωτεΐνης είχε τα ίδια αποτελέσματα. Έτσι, μπορούν να αναπτυχθούν θεραπείες που θα μειώνουν ή θα εξαφανίζουν τον πόνο στα δόντια από το κρύο, ίσως ακόμα και μέσω μίας τσίχλας.

Η έρευνα συνεισφέρει σε μία νέα λειτουργία αυτού του κυττάρου, κάτι το οποίο είναι εκπληκτικό από τη σκοπιά της επιστήμης. Αλλά τώρα ξέρουμε επίσης πώς να επέμβουμε σε αυτήν τη λειτουργία ανίχνευσης του κρύου για να αντιμετωπίσουμε τον οδοντικό πόνο. – Jochen Lennerz, Massachusetts General Hospital

Η πρωτεΐνη TRPC5 βρίσκεται και σε άλλα σημεία του σώματος και προηγούμενες έρευνες έδειχναν πως αντιλαμβάνεται το κρύο και πυροδοτεί συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις. Τώρα που ξέρουμε πως λειτουργεί και μέσα στα δόντια, θα μπορούμε να προσφέρουμε ανακούφιση σε 2.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με κοιλότητες στα δόντια τους.

Τα ανθρώπινα δόντια είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν και οι επιστήμονες χρειάστηκαν μία δεκαετία ερευνών.

Τα δόντια μας δεν μπορούν να κοπούν σε υπερ-λεπτά στρώματα ώστε να μελετηθούν κάτω από το μικροσκόπιο. Ανυπομονώ να δω πώς άλλοι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.