Νέο Android malware παρουσιάζεται ως αναβάθμιση συστήματος

Προσοχή στις αναβαθμίσεις
30 Μαρτίου 2021 11:17
Νέο Android malware παρουσιάζεται ως αναβάθμιση συστήματος

Το malware είναι συνήθως εύκολο να το αποφύγεις στα τηλέφωνα αν είσαι λίγο προσεκτικός, ωστόσο οι επιτήδειοι γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί για να ξεγελάσουν τους χρήστες. Ένα νέο malware που ανακάλυψε η εταιρία ασφαλείας Zimperium, παρουσιάζεται ως αναβάθμιση συστήματος στο Android. Έχοντας συνηθίσει οι χρήστες να εμπιστεύονται τις αναβαθμίσεις συστήματος που διορθώνουν ευπάθειες και “τρύπες” ασφαλείας, λίγες φορές δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην αναβάθμιση πριν να την κατεβάσουν.

Η μοναδική αδυναμία του malware είναι πως λέει στους χρήστες πως η αναβάθμιση πρέπει να γίνει μέσω ενός third-party store, οπότε αν ο χρήστης δώσει την απαραίτητη προσοχή είναι εύκολο να αποφύγει την παγίδα.

Το malware μπορεί να υποκλέψει μηνύματα, να δει τις αναζητήσεις και τα bookmarks του browser, τις ειδοποιήσεις, να καταγράψει ήχο από τις τηλεφωνικές κλήσεις, να υποκλέψει τις φωτογραφίες και τα βίντεο, να βρει την τοποθεσία σας μέσω GPS και πολλά ακόμα.

Τα καλά νέα είναι πως το malware δεν υπάρχει στο Play Store, οπότε αν δεν κατεβάζετε εφαρμογές από άλλα stores θα είστε ασφαλείς.