Η Volkswagen θα ζητήσει αποζημιώσεις για το Dieselgate

Από τα πρώην στελέχη της
27 Μαρτίου 2021 11:13
Η Volkswagen θα ζητήσει αποζημιώσεις για το Dieselgate

Το Volkswagen Group ολοκλήρωσε την πολυετή έρευνα του Dieselgate, ανακοινώνοντας πως θα επιδιώξει αποζημιώσεις από τον πρώην CEO της, Martin Winterkorn και τον πρώην CEO της Audi, Rupert Stadler, ως βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου που συγκλόνισε την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η έρευνα της Volkswagen συμπεριλαμβάνει 65 petabytes δεδομένων τα οποία περιέχουν και 480 εκατομμύρια έγγραφα. Έγιναν 1.550 συνεντεύξεις και εξετάστηκαν αρχεία από δικαστικές και διωκτικές αρχές από όλο τον κόσμο. Η Volskwagen χαρακτηρίζει την έρευνα ως την “πιο πλήρη και περίπλοκη έρευνα που έχει γίνει από μία εταιρία στην ιστορία της γερμανικής οικονομίας”.

Με το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Winterkorn παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ αργότερα συνελήφθη στη Γερμανία και κατηγορήθηκε πως όχι μόνο ήξερε πως τα αυτοκίνητα της εταιρίας διέθεταν λογισμικό για να ξεγελούν τις μετρήσεις ρύπων, αλλά πως δεν έκανε κάτι για αυτό ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της αμερικανικής επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος. Ο Stadler με τη σειρά του συνελήφθη το 2018.

Η Volkswagen θα επιδιώξει αποζημιώσεις και από ακόμα τέσσερα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου, των Ulrich Hackenberg και Stefan Knirsch της Audi, του Wolfgang Hatz της Porsche και του Heinz-Jacob Neusser της Volskwagen. Η εταιρία προσπαθεί εδώ και πέντε χρόνια να απομακρυνθεί από την εικόνα του Dieselgate, χρεώνοντάς το σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα επενδύει βαριά στα ηλεκτρικά οχήματα, αποκαλύπτοντας πρόσφατα επένδυση $86 δισεκατομμυρίων.