Πρόστιμο στην Apple από τη Βραζιλία για την έλλειψη φορτιστή στα iPhone 12

Δεν αγχώνεται και ιδιαίτερα η Apple
21 Μαρτίου 2021 10:10
Πρόστιμο στην Apple από τη Βραζιλία για την έλλειψη φορτιστή στα iPhone 12

Η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή στη Βραζιλία, Procon-SP, αποφάσισε να βάλει πρόστιμο στην Apple για την έλλειψη φορτιστή από τη συσκευασία του iPhone 12. Η Procon έδωσε χρόνο στην Apple για να αποδείξει τα “περιβαλλοντικά οφέλη” που ισχυρίστηκε κατά την παρουσίαση του iPhone 12 για να δικαιολογήσει το τέλος των φορτιστών στη συσκευασία, κάτι που η Apple δεν κατάφερε να κάνει. Επιπλέον, η Apple δεν απάντησε στην Procon όταν τη ρώτησε αν μειώθηκε η τιμή του iPhone 12 μετά και την αφαίρεση του φορτιστή ή αν μείωσε συνολικά τον αριθμό φορτιστών που παρήγαγε.

Στις ΗΠΑ μπορεί να υπήρξε μία πτώση τιμής, ωστόσο στη Βραζιλία το iPhone 12 κόστιζε $1.200 σε βραζιλιάνικα Real, ενώ την ίδια τιμή είχε και το iPhone 11 την προηγούμενη χρονιά, με την πανδημία να παίζει ρόλο στην αύξηση της αξίας του δολαρίου έναντι του νομίσματος της Βραζιλίας.

Το πρόστιμο λοιπόν αγγίζει τα $2 εκατομμύρια (10.5 εκατομμύρια Real), και αφορά “παραπλανητική διαφήμιση, πώληση συσκευής χωρίς φορτιστή και άδικους όρους”. Η Procon διαμαρτύρεται για διάφορα προβλήματα με την Apple, όπως το γεγονός πως η Apple δεν επισκεύαζε iPhone 11 Pro μοντέλα που είχαν πέσει σε νερό, παρά τη σχετική διαφήμιση. Επίσης, αρκετοί χρήστες ανέφεραν προβλήματα με ορισμένες λειτουργίες μετά την αναβάθμιση της συσκευής σε νέα έκδοση iOS, για τα οποία η Apple δεν πρόσφερε βοήθεια. Τέλος, η Apple εξαιρεί τον εαυτό της από νόμιμες εγγυήσεις σε περιπτώσεις ελαττωματικών προϊόντων.

Η Apple πρέπει να καταλάβει πως στη Βραζιλία υπάρχουν σοβαροί νόμοι και θεσμοί για την προστασία του καταναλωτή. Πρέπει να σεβαστεί αυτούς του νόμους και τους θεσμούς. – Fernando Capez, Διευθυντής Procon-SP

Ωστόσο το πρόστιμο δε φαίνεται να απασχολεί και ιδιαίτερα την Apple, αφού δεν πρόσφερε την παραμικρή δήλωση για αυτό κι ας μην ξεχνάμε πως στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2021 είχε έσοδα $111.4 δισεκατομμύρια.