Τέλος στην ονομασία τυφώνων με το ελληνικό αλφάβητο

Η απόφαση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού
18 Μαρτίου 2021 12:40
Τέλος στην ονομασία τυφώνων με το ελληνικό αλφάβητο

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί πλέον γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο για την ονομασία των τυφώνων, καθώς αυτά τα ονόματα “αποσπούν την προσοχή και μπερδεύουν”.

Το 2020 ήταν τόσοι πολλοί οι τυφώνες που εξαντλήθηκε η ετήσια λίστα ονομάτων που διέθετε ο WMO και χρειάστηκε να επιστρατευθεί το ελληνικό αλφάβητο, κάτι που συνέβη μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία, με την πρώτη να είναι το 2005. Έτσι είδαμε τυφώνες με ονομασίες όπως Eta (Ήτα), Iota (Γιώτα) κλπ. Ωστόσο η επιτροπή του WMO διαπίστωσε μερικά μειονεκτήματα στη χρήση ελληνικών ονομάτων, τα οποία αναφέρει παρακάτω:

  • Υπάρχει μεγάλη ασχολία στη χρήση των ονομάτων από το ελληνικό αλφάβητο και όχι αρκετή για τις πραγματικές επιπτώσεις της καταιγίδας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απαιτούμενη αναφορά σε μηνύματα ασφαλείας.
  • Υπάρχει σύγχυση με μερικά ονόματα του ελληνικού αλφαβήτου όταν μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες.
  • Η προφορά αρκετών ελληνικών γραμμάτων (Zeta, Eta, Theta) είναι παρόμοια και διαδοχική. Το 2020, αυτό είχε ως αποτέλεσμα καταιγίδες με πολύ παρόμοια ονόματα να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα, κάτι που δυσκόλεψε τη μεταφορά πληροφοριών αντί να είναι ξεκάθαρη.
  • Οι επιπτώσεις από την Eta και Iota ήταν αρκετά σοβαρές και αυτά τα ονόματα αποσύρθηκαν και επίσημα από την επιτροπή τυφώνων. Δεν υπήρχε επίσημο σχέδιο για την απόσυρση των ελληνικών ονομάτων και μελλοντική χρήση αυτών των ονομάτων είναι ακατάλληλη.

Η επιτροπή αντικατέστησε το ελληνικό αλφάβητο με νέα λίστα συμπληρωματικών ονομασιών, η οποία βασίζεται στο αγγλικό αλφάβητο, χωρίς όμως τα γράμματα Q, U, X, Y, Z. Τέλος, η επιτροπή αντικατέστησε τις ονομασίες τεσσάρων τυφώνων. Ο Dexter θα αντικαταστήσει τον Dorian στη λίστα ονομάτων του 2025, η Leah θα αντικαταστήσει την Laura στη λίστα ονομάτων του 2026, ενώ αποσύρθηκαν οι ονομασίες των τυφώνων Eta και Iota.