Τι κοινό έχει ο Harald των Vikings και το Bluetooth;

Ο άνθρωπος πίσω από την ιστορία
15 Μαρτίου 2021 12:57
Τι κοινό έχει ο Harald των Vikings και το Bluetooth;

Όλοι αναγνωρίζουμε την ονομασία Bluetooth. Είναι συνώνυμη με την ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά, για να συνδέσουμε ακουστικά και ηχεία με τις συσκευές μας, για να μεταφέρουμε αρχεία και γενικότερα για να αποδεσμευτούμε από τα καλώδια. Πόσες φορές όμως αναρωτηθήκατε από πού προήλθε αυτή η παράξενη ονομασία; Τι σχέση έχει ένα “μπλε δόντι” με την ασύρματη τεχνολογία;

Η απάντηση βρίσκεται στο επίσημο website του Bluetooth και αν δεν τη γνωρίζατε ήδη μπορεί να σας ξαφνιάσει. Όλα ξεκινούν πριν χίλια χρόνια στη Σκανδιναβία, την εποχή των Vikings. Ο Harald Gormsson, ήταν ο βασιλιάς της Δανίας το 10ο αιώνα μ.Χ. και σε αυτόν αποδίδεται η ένωση Δανίας και Νορβηγίας το 958 μ.Χ., φέρνοντας σε συνεργασία τις αντιμαχόμενες φατρίες και ενώνοντας τη χώρα. Ωστόσο ο Harald είχε ένα αποχρωματισμένο βαθύ μπλε/γκρι δόντι και έτσι έγινε γνωστός με το παρατσούκλι Blatand.

Περνώντας στο 1996, τρεις εταιρίες, οι Intel, Ericsson και Nokia, συναντήθηκαν για να αποφασίσουν τις προδιαγραφές της ασύρματης τεχνολογίας μικρής απόστασης που θα υποστήριζε τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών προϊόντων και βιομηχανιών. Ο Jim Kardach της Intel, εμπνευσμένος από την ενωτική ενέργεια του βασιλιά Harald, αποφάσισε να προτείνει ως προσωρινή κωδική ονομασία της τεχνολογίας, το παρατσούκλι του Harald προς τιμήν του. Η αγγλική μετάφραση του Blatand ήταν Blue Tooth (μπλε δόντι) και έτσι πρότεινε να ονομαστεί η τεχνολογία Bluetooth.

Αργότερα, όταν επρόκειτο να  αποφασιστεί το επίσημο όνομα, επικρατέστερα ήταν το RadioWire ή το PAN (Personal Area Networking), αλλά το Bluetooth είχε ήδη δεκάδες χιλιάδες αναζητήσεις στο internet, οπότε αποφασίστηκε να παραμείνει ως η επίσημη ονομασία.

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και το logo του Bluetooth, προέρχεται από τα αρχικά του Harald σε ρούνους, (Hagall) (ᚼ) and (Bjarkan) (ᛒ).