Μάνα δημιούργησε deepfakes για να αποκλείσει cheerleaders από την ομάδα της κόρης της

Έστελνε τα αρχεία στους προπονητές
15 Μαρτίου 2021 11:35
Μάνα δημιούργησε deepfakes για να αποκλείσει cheerleaders από την ομάδα της κόρης της

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τη χρήση των deepfake videos και πλέον, πέρα από τη χρήση τους για προπαγάνδα και εκβιασμό διασήμων, φαίνεται πως χρησιμοποιούνται και στην καθημερινότητα από ιδιώτες. Όπως αναφέρει η Philadelphia Inquirer, η αστυνομία μιας επαρχίας στην Pennsylvania συνέλαβε μία γυναίκα, με την κατηγορία πως δημιουργούσε και διένειμε deepfake videos σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τον ανταγωνισμό της κόρης της από την ομάδα των cheerleaders, Victory Vipers.

Συγκεκριμένα, η Raffaela Spone έστελνε στους προπονητές, φωτογραφίες και videos που είχε παραποιήσει με χρήση AI, από έφηβες κοπέλες που ένιωθε πως απειλούσαν την παρουσία της κόρης της στην ομάδα, παρουσιάζοντάς τες γυμνές, να πίνουν ή να καπνίζουν.

Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη της όταν ένα από τα θύματα έλαβε μήνυμα με απειλές από άγνωστο αριθμό. Όταν όμως και άλλοι έκαναν δημόσιες τις δικές τους ιστορίες, η αστυνομία εντόπισε τον αποστολέα σε ένα site το οποίο τους οδήγησε στην IP διεύθυνση του σπιτιού της Spone. Τώρα, αντιμετωπίζει κατηγορίες παρενόχλησης ανηλίκων. Η αστυνομία δεν κινήθηκε νομικά εναντίον της κόρης καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία πως γνώριζε κάτι για τις πράξεις της μητέρας της.

Σχεδόν όλα τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει μέτρα που αποτρέπουν τη χρήση deepfakes στις πλατφόρμες τους, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει επιτήδειους να στείλουν μηνύματα με αυτά και να παρενοχλούν ή να εκβιάζουν αθώους. Την ίδια στιγμή, τα μέσα δημιουργίας ενός deepfake video έχουν γίνει τόσα πολλά που είναι πλέον εύκολο για τον καθένα να δημιουργήσει ένα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις.