Ο μεγαλύτερος αστεροειδής του 2021 θα περάσει από τη Γη στις 21 Μαρτίου 

Ευτυχώς σε ασφαλή απόσταση

Ο μεγαλύτερος αστεροειδής του 2021 θα περάσει από τη Γη στις 21 Μαρτίου

Ο αστεροειδής 2001 FO32 κατατάσσεται από τη NASA στους πιθανώς επικίνδυνους αστεροειδείς και είναι ο μεγαλύτερος που θα δούμε να περνά κοντά από τη Γη αυτή τη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο αστεροειδής έχει διάμετρο 900 μέτρων και ανακαλύφθηκε 20 χρόνια πριν. Στις 21 Μαρτίου θα περάσει σε απόσταση 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη ή αλλιώς πέντε φορές την απόσταση  Γης-Σελήνης. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρόσκρουσης με τη Γη ή το φυσικό μας δορυφόρο.

Γνωρίζουμε το τροχιακό μονοπάτι του 2001 FO32 γύρω από τον Ήλιο με μεγάλη ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση ο αστεροειδής να έρθει πιο κοντά στη Γη από τα 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο αστεροειδής έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τους περισσότερους αστεροειδείς που βλέπουμε να περνούν κοντά από τη Γη και αγγίζει τα 124.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ερασιτέχνες αστρονόμοι από το νότιο ημισφαίριο αλλά και στις νότιες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου θα έχουν τη δυνατότητα να τον παρατηρήσουν, καθώς θα είναι λαμπερός στο νυχτερινό ουρανό. Θα χρειαστούν μεσαίου μεγέθους τηλεσκόπια και κλείστρο τουλάχιστον 8 ιντσών.

Προς το παρόν είναι λίγα γνωστά για αυτό το αντικείμενο, οπότε αυτή η κοντινή συνάντηση παρέχει μία εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε πολλά για αυτόν τον αστεροειδή. Όταν ο Ήλιος χτυπά την επιφάνειά του, τα ορυκτά στο βράχο απορροφούν μερικά μήκη φωτός και αντανακλούν άλλα. Μελετώντας το φάσμα του φωτός που αντανακλάται στην επιφάνεια, οι αστρονόμοι μπορούν να μετρήσουν τα χημικά “αποτυπώματα” των ορυκτών στην επιφάνειά του.

Η NASA τονίζει προς καθησυχασμό του κοινού, πως πάνω από το 95% των αστεροειδών του μεγέθους του 2001 FO32 έχει καταγραφεί και κανένας δεν έχει πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη τον επόμενο αιώνα.

0 σχολια