Η Europol κλείνει το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο του κόσμου

Εκατοντάδες αστυνομικές επιδρομές σε όλη την Ευρώπη
12 Μαρτίου 2021 12:06
Η Europol κλείνει το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο του κόσμου

Μία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εκτέλεσε η Europol με εκατοντάδες επιδρομές σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και αλλού, συλλαμβάνοντας πάνω από 80 άτομα. Η επιχείρηση ήρθε ως αποτέλεσμα της παρείσφρησης των Αρχών στην υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Sky ECC, η οποία χρησιμοποιούταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από εγκληματικά στοιχεία.

Η παρακολούθηση μηνών, επέτρεψε στην αστυνομία να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εγκληματιών, από συμφωνίες ναρκωτικών μέχρι σχεδιασμό φόνων. Το Sky ECC δίκτυο απαιτούσε την ύπαρξη μιας εξειδικευμένης τηλεφωνικής συσκευής, η οποία βρισκόταν στα χέρια περίπου 70.000 ατόμων.

Οι χρήστες πλήρωναν έως και €2.000 ανά χρήστη για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο για έξι μήνες. Η εταιρία του Sky ECC αρνήθηκε πως οι Αρχές χάκαραν το δίκτυό της, παραδέχτηκε όμως πως πλαστές συσκευές είχαν πωληθεί μέσω μη εξουσιοδοτημένων καναλιών και είχαν παραβιαστεί μέσω phishing. Τόνισε όμως πως οι Αρχές δεν είχαν επικοινωνήσει με την εταιρία και πως η ίδια έχει αυστηρή αντιμετώπιση σε εγκληματικά φαινόμενα στην πλατφόρμα της.

Μόνο στο Βέλγιο έγιναν επιδρομές σε 200 σπίτια και συνελήφθησαν 48 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 185 συσκευές με την κρυπτογράφηση του Sky ECC. Στην Ολλανδία έγιναν επιδρομές σε 75 σπίτια και συνελήφθησαν 30 άτομα.

Η επιτυχία της αστυνομίας έρχεται μετά το hack και το κλείσιμο του EnroChat, μιας παρόμοιας πλατφόρμας, επιδεικνύοντας την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές μεθόδους των εγκληματιών.

Πολλοί εγκληματίες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το Sky ECC μετά το EnroChat. Αλλά η αστυνομία το χάκαρε και αυτό και ήταν σαν να μπορούμε να δούμε πάνω από τον ώμο των εγκληματιών καθώς έστελναν μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Οι τελευταίες εξελίξεις και οι συλλήψεις έως τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ακολουθούν πολλά ακόμα. – Jan Op Gen Oorth, εκπρόσωπος Τύπου Europol