Οργή κατά της SpaceX από κατοίκους της Ινδονησίας

Το νησί τους προσφέρθηκε ως βάση εκτοξεύσεων
11 Μαρτίου 2021 12:09
Οργή κατά της SpaceX από κατοίκους της Ινδονησίας

Η Ινδονησία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Elon Musk, προσφέροντας το μικρό νησί Biak στην Παπούα της Νέας Γουινέας ως “διαστημικό νησί”, μία βάση εκτοξεύσεων δηλαδή για τους πυραύλους της SpaceX, η οποία θα φέρει σύμφωνα με την κυβέρνηση “θετικές οικονομικές επιπτώσεις” στους κατοίκους.

Ωστόσο τα εμπλεκόμενα μέρη φαίνεται να υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού που αποκαλούνται επίσης Παπούα, είναι ομόφωνα αντίθετοι σε μία τέτοια κίνηση, καθώς θεωρούν πως μία διαστημική βάση θα οδηγήσει στην αποψίλωση του νησιού, στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ινδονησίας και θα απειλήσει το μέλλον τους στο νησί. Ο αρχηγός της φυλής, Manfun Sroyer, δήλωσε πως οι Παπούα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το διαστημοδρόμιο θα μας στερήσει τις παραδοσιακές εκτάσεις κυνηγιού, βλάπτοντας τη φύση από την οποία εξαρτάται ο τρόπος ζωής μας. Αλλά αν διαμαρτυρηθούμε, θα μας συλλάβουν αμέσως. Το 2002 οι Ρώσοι ήθελαν τη γη μας για να εκτοξεύσουν δορυφόρους. Διαμαρτυρηθήκαμε και πολλοί από εμάς συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν… τώρα επανέρχονται και αυτή η παρενόχληση και ο εκφοβισμός συνεχίζονται.

Η τοποθεσία του Biak, μία μοίρα κάτω από τον Ισημερινό, είναι ιδανική για εκτόξευση δορυφόρων, επειδή οι πύραυλοι χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για να φτάσουν σε τροχιά. Η εγγύτητα της τοποθεσίας και σε αποθέματα φυσικών πόρων είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρείται ιδανική τοποθεσία.

Η Δυτική Παπούα διαθέτει τεράστια αποθέματα χαλκού και νικελίου, δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα για πυραύλους, καθώς και στις μπαταρίες που χρησιμοποιεί η Tesla. Ο Elon Musk είχε πει σε Ινδονήσιους αξιωματούχους τον Ιούλιο πως θα προσφέρει “ένα τεράστιο συμβόλαιο για μία μεγάλη χρονική περίοδο αν εξορύξουν το νικέλιο αποδοτικά και με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1998 στο νησί Biak συντελέσθη μία από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία της κατοχής της Δυτικής Παπούα από την Ινδονησία, με πλήθος πολιτών να βασανίζονται και να σκοτώνονται, ενώ τα πτώματά τους πετάχτηκαν στη θάλασσα από τις ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας.