Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης της κασέτας

Και μαζί του έσβησε ένα κομμάτι ιστορίας
11 Μαρτίου 2021 10:06
Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης της κασέτας

Υπολογίζεται πως έχουν πουληθεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια κασέτες σε όλο τον κόσμο από τότε που έφτασαν στην αγορά τη δεκαετία του ’60. Τα παιδιά σίγουρα δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν καν περί τίνος πρόκειται, για τους παλιούς όμως ξυπνούν πολλές αναμνήσεις με ιστορικά μουσικά κομμάτια, ραδιοκασετόφωνα, Walkman και γενικά την αίσθηση μίας άλλης, πιο ανέμελης αναλογικής εποχής.

Δεν είναι πολλοί όμως αυτοί που γνωρίζουν πως αυτήν την επανάσταση στην ακουστική εμπειρία έφερε ο Ολλανδός μηχανικός Lou Ottens, ο οποίος και πέθανε στο χωρίο Duizel στο οποίο μεγάλωσε, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Ottens έγινε επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων στη Philips το 1960 και το 1963 παρουσίασε στην έκθεση Berlin Radio την εφεύρεσή του η οποία έμελλε να γίνει παγκόσμια επιτυχία. Ο Ottens έκανε συμφωνία με την Philips και την Sony για να πατεντάρει την εφεύρεσή του, καθώς αρκετές ιαπωνικές εταιρίες ξεκίνησαν να την αναπαράγουν σε διάφορα μεγέθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να αναπτύξει ένα τρόπο να ακούν μουσική οι άνθρωποι, ο οποίος θα είναι προσιτός και φθηνός. Έτσι, δημιούργησε ένα ξύλινο πρωτότυπο ως μπούσουλα το οποίο μπορούσε να χωράει στην τσέπη του.

Ο Ottens ενεπλάκη και στην ανάπτυξη του Compact Disk (CD) και συνταξιοδοτήθηκε το 1986. Όταν ρωτήθηκε χρόνια μετά για την καριέρα του, παραδέχτηκε πως αυτό που μετανιώνει περισσότερο είναι πως η Sony και όχι η Philips, δημιούργησε το Walkman.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2016 οι κασέτες είδαν αύξηση πωλήσεων 74%, ενώ δύο χρόνια αργότερα αυξήθηκαν κατά 26% ακόμα με τη βοήθεια των soundtracks από το Stranger Things και το Guardians of the Galaxy.

Tags: