Σουπιά πέρασε γνωστική δοκιμασία σχεδιασμένη για ανθρώπους

Επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση
05 Μαρτίου 2021 11:54
Σουπιά πέρασε γνωστική δοκιμασία σχεδιασμένη για ανθρώπους

Κεφαλόποδα και πιο συγκεκριμένα οι σουπιές, κατάφεραν να περάσουν μία γνωστική δοκιμασία που έχει σχεδιαστεί για παιδιά, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν πολλά να μάθουμε ακόμα για τη νοημοσύνη των ζώων. Στο συγκεκριμένο τεστ, το λεγόμενο “marshmallow test”, ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με ένα ζαχαρωτό. Στο παιδί δίνεται η πληροφορία πως αν καταφέρει να μη φάει το ζαχαρωτό για 15 λεπτά, τότε θα πάρει ένα δεύτερο ζαχαρωτό και θα του επιτραπεί να φάει και τα δύο.

Η ικανότητα να καθυστερήσεις την ικανοποίηση επιδεικνύει γνωστικές ικανότητες, όπως η ικανότητα μελλοντικού σχεδιασμού και το συγκεκριμένο τεστ σχεδιάστηκε για να ερευνήσει σε ποια ηλικία αποκτά ο άνθρωπος αυτήν την ικανότητα.

Το τεστ προσαρμόστηκε στα ζώα και επειδή δεν μπορούμε φυσικά να τους πούμε να περιμένουν, τα εκπαιδεύσαμε για να καταλάβουν πως θα πάρουν καλύτερη ή περισσότερη τροφή αν δε φάνε αυτό που έχουν μπροστά τους απευθείας. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, οι σκύλοι και τα κοράκια, είναι οι πρωταθλητές σε αυτήν τη δοκιμασία.

Πλέον στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι σουπιές, αφού το πείραμα έδειξε πως μπορούν να συγκρατηθούν και να μη φάνε το γεύμα καβουριού μόλις μάθουν πως αν περιμένουν θα φάνε γαρίδα. Σουπιά και γεύματα τοποθετήθηκαν σε διαφανές ενυδρείο, ενώ οι θάλαμοι που περιείχαν τα γεύματα είχαν σύμβολα για να ξεχωρίζουν. Ο κύκλος σήμαινε πως η πόρτα θα άνοιγε αμέσως ενώ το τρίγωνο σήμαινε πως θα άνοιγε μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ 10 και 130 δευτερολέπτων. Το τετράγωνο λειτουργούσε ως σύμβολο ελέγχου και σήμαινε πως η πόρτα δε θα άνοιγε ποτέ. Ο κάβουρας τοποθετήθηκε στον κύκλο και η γαρίδα στο τρίγωνο. Αν η σουπιά επέλεγε τον κάβουρα, η γαρίδα αφαιρούνταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όλες οι σουπιές επέλεξαν να περιμένουν για τη γαρίδα, αλλά δεν ασχολήθηκαν με το control group το οποίο ήξεραν πως δε θα άνοιγε ποτέ.

Οι σουπιές στη μελέτη μπόρεσαν να περιμένουν για την καλύτερη ανταμοιβή και ανέχτηκαν καθυστερήσεις από 50 έως 130 δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο βλέπουμε σε σπονδυλωτά με μεγάλους εγκεφάλους όπως οι χιμπατζήδες.

Μάλιστα οι σουπιές κατάφεραν να προσαρμοστούν και σε αλλαγή των συμβόλων.

Οι σουπιές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καμουφλαρισμένες, περιμένοντας να επιτεθούν. Σπάνε το καμουφλάζ τους όταν κυνηγάνε και τότε είναι εκτεθειμένες σε κάθε κυνηγό στον ωκεανό. Υποθέτουμε πως η καθυστέρηση στην ικανοποίησή τους εξελίχθηκε ως υποπροϊόν αυτού του χαρακτηριστικού, έτσι ώστε οι σουπιές να βελτιώσουν τις επιλογές τους διαλέγοντας καλύτερη ποιότητα φαγητού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.

Tags: