Σκόνη αστεροειδούς βάζει τέλος στις θεωρίες εξαφάνισης των δεινοσαύρων

Η επισφράγιση της πιο δημοφιλούς θεωρίας
27 Φεβρουαρίου 2021 12:17
Σκόνη αστεροειδούς βάζει τέλος στις θεωρίες εξαφάνισης των δεινοσαύρων

Έχοντας κυριαρχήσει στον πλανήτη για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι χάθηκαν από τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια λόγω μίας πρόσκρουσης αστεροειδούς στη σημερινή χερσόνησο Yucatan του Μεξικού. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής θεωρία μέχρι σήμερα, η οποία υποστηρίζεται από πληθώρα αποδείξεων, αλλά η δουλειά των επιστημόνων είναι να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησαν δείγματα του περίφημου κρατήρα Chicxuclub, όπου υποτίθεται πως έπεσε ο αστεροειδής και βρήκανε πως η χημική υπογραφή της σκόνης που βρέθηκε ταιριάζει με τη χρονική περίοδο που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες αποδείξεις πως ένα λεπτό στρώμα από αυτή τη σκόνη εναποθετήθηκε στην επιφάνεια της Γης πριν 66 εκατομμύρια χρόνια και η προέλευσή της είναι αυτός ο κρατήρας.

Είμαστε πλέον στο επίπεδο σύμπτωσης που γεωλογικά δε συμβαίνει χωρίς αιτία. Αν πρόκειται να βάλεις ένα ρολόι στην εξαφάνισή τους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι πως συνέβη μέσα σε μερικές δεκαετίες, χρόνος που είναι πρακτικά όσο χρειάζεται για να πεθάνουν όλα από την πείνα.

Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν το κενό για την απότομη πτώση στους πληθυσμούς δεινοσαύρων μέσα σε μόλις μία ή δύο δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της πρόσκρουσης του αστεροειδούς που είχε άμεση επίπτωση στο κλίμα.

Ο κύκλος έχει πλέον ολοκληρωθεί. – Steven Goderis, Vrije Universiteit, Βέλγιο

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.