30.000 χρήστες Apple έχουν μολυνθεί από μυστηριώδες malware

Σε πάνω από 150 χώρες
24 Φεβρουαρίου 2021 08:50
30.000 χρήστες Apple έχουν μολυνθεί από μυστηριώδες malware

Περίπου 30.000 Mac συσκευές σε πάνω από 150 χώρες έχουν μολυνθεί από ένα μυστηριώδες malware που έχει προβληματίσει τους ερευνητές ασφαλείας. Το ασυνήθιστο “Silver Sparrow” ανακαλύφθηκε από ερευνητές της εταιρίας ασφαλείας Red Sparrow, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν ακόμα το σκοπό αυτού του malware.

Η Apple έχει πει πως έχει πάρει μέτρα να περιορίσει την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το malware, το οποίο στοχεύει αποκλειστικά τα Macs με το M1 chip.

Το Silver Sparrow δεν έχει συμπεριφορά που αναμένεται από τα συνηθισμένα adware που στοχεύουν το macOS, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους ερευνητές. Φαίνεται πως επικοινωνεί με έναν command-and-control server κάθε ώρα, μία μολυσμένη συσκευή, αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες. Διαθέτει μάλιστα σύστημα αυτοκαταστροφής καθώς και σύστημα απόκρυψης.

Ενώ δεν έχουμε παρατηρήσει το Silver Sparrow να φέρνει κακόβουλα φορτία ακόμα, το παγκόσμιο εύρος του, ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης και η επιχειρησιακή ωριμότητα, δείχνουν πως το Silver Sparrow είναι μία σοβαρή απειλή, σε μοναδική θέση για να προσβάλει τα συστήματα με κακόβουλο φορτίο σε μια στιγμή.