Το Farfarout είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα

Χρειάζεται χίλια χρόνια για μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο
15 Φεβρουαρίου 2021 10:20
Το Farfarout είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα

Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν πως το Farfarout είναι το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα και εντοπίζεται 132 αστρονομικές μονάδες ή 19.8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Για να αντιληφθείτε το πόσο μακριά είναι, ο Πλούτωνας βρίσκεται 34 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο. Το Farfarout λοιπόν χρειάζεται περίπου 1.000 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Το Farfarout εντοπίστηκε το 2018 με το τηλεσκόπιο Subaru της Hawaii, αλλά χρειάστηκε κάποια χρόνια μέχρι να επιβεβαιώσουν την τροχιά του τα τηλεσκόπια Gemini και Magellan. Όσο για τη φύση του ουράνιου σώματος, οι αστρονόμοι πιστεύουν πως βρίσκεται μετά βίας στην κλίμακα των πλανητών-νάνων με διάμετρο μόλις 400 χιλιομέτρων. Θεωρείται πως έχει τη σημερινή μακρινή τροχιά του λόγω βαρυτικής αλληλεπίδρασης με τον Ποσειδώνα.

Επειδή βρίσκεται τόσο μακριά, έχει παρατηρηθεί μόλις 9 φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Το μέγεθός του υπολογίστηκε βάσει της φωτεινότητάς του, αλλά πέρα από αυτό δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το μυστηριώδες αυτό σώμα.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως το Farfarout θα κρατήσει τον τίτλο του για πολύ καιρό ακόμα, καθώς ένα νέο κύμα μεγάλων τηλεσκοπίων και υψηλότερης ανάλυσης καμερών, μπορεί να αποκαλύψουν νέα ουράνια σώματα που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη του Farfarout αποδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη ικανότητά μας να χαρτογραφούμε τα όρια του ηλιακού συστήματος και να παρατηρούμε ολοένα και πιο μακριά.