Ο πρώτος πύραυλος με βιοκαύσιμα είναι της bluShift Aerospace (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν έφτασε στο διάστημα
04 Φεβρουαρίου 2021 09:50
Ο πρώτος πύραυλος με βιοκαύσιμα είναι της bluShift Aerospace (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες startup διαστημικές εταιρίες ξεπηδούν συνεχώς στο προσκήνιο, μία όμως κατάφερε να ξεχωρίσει λόγω του φιλικού στο περιβάλλον τρόπου εκτόξευσης πυραύλου της. Η blueShift Aerospace κατάφερε να εκτοξεύσει τον Stardust 1.0 πύραυλό της, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά βιοκαύσιμα.

Με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και μετά από δύο ακυρώσεις, ο Stardust πύραυλος των 6 μέτρων εκτοξεύτηκε χρησιμοποιώντας στερεά βιοκαύσιμα, έφτασε σε υψόμετρο μόλις 1.219 μέτρων και με τη βοήθεια αλεξίπτωτου επέστρεψε στο έδαφος.

Η δοκιμή αποτελεί μόνο την αρχή, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος πρόωσης του πυραύλου (MAREVL – Modular Adaptable Rocket Engine for Vehicle Launch) και του σχετικού βιοκαυσίμου, ενώ η εταιρία ελπίζει να προσελκύσει και επενδυτές.

Ο Stardust 2.0 πύραυλος θα εκτοξευτεί αργότερα μέσα στη χρονιά, με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Στόχος είναι η δημιουργία του Starless Rogue, ενός εμπορικού πυραύλου που θα μεταφέρει φορτία σε υποτροχιακό ύψος, ενώ αργότερα ο Red Dwarf πύραυλος θα μεταφέρει μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Tags: