Και το SN9 της SpaceX είχε...εκρηκτική κατάληξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία κατά τα άλλα επιτυχημένη δοκιμή
03 Φεβρουαρίου 2021 11:29
Και το SN9 της SpaceX είχε...εκρηκτική κατάληξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η SpaceX πραγματοποίησε μία ακόμα πετυχημένη δοκιμή του Starship πρωτότυπου με μία αποτυχημένη προσγείωση. Το SN9 εκτοξεύτηκε από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Texas και έφτασε σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι τη στιγμή της επιστροφής όπου ο πύραυλος δεν κατάφερε να παραμείνει σε όρθια θέση και έφτασε στο έδαφος με κλίση, με αποτέλεσμα μία ακόμα εντυπωσιακή έκρηξη.

Στο 12:45 σημείο του βίντεο ακούγεται ο εκφωνητής ο οποίος ενημερώνει τους θεατές πως “ετοιμαζόμαστε να επανεκκινήσουμε τους δύο κινητήρες, να φέρουμε το σκάφος σε κάθετη θέση και να περάσουμε σε έναν κινητήρα για τη διαδικασία της προσγείωσης”. Ωστόσο το SN9 δεν πρόλαβε να έρθει σε κάθετη θέση πριν ακουμπήσει το έδαφος και τυλίχτηκε σε μία μπάλα φωτιάς.

Πέρα από το αποτέλεσμα όμως η δοκιμή κρίνεται επιτυχημένη. Το σκάφος έφτασε χωρίς πρόβλημα το επιθυμητό υψόμετρο, άλλαξε επιτυχώς δεξαμενές για την τροφοδοσία του καυσίμου στους κινητήρες κατά την κατάβαση, η υποηχητική επανείσοδος ήταν σταθερή και χωρίς προβλήματα και οι μηχανικοί έλαβαν ένα θησαυρό δεδομένων για τον έλεγχο των πτερυγίων. Το μόνο που χρειάζεται βελτίωση, είναι η προσγείωση.

Πρόκειται για το δεύτερο πρωτότυπο Starship αυτής της διάταξης που καταστρέφεται. Νωρίτερα, το Δεκέμβριο, το SN8 είχε και αυτό την ίδια πορεία, δηλαδή επιτυχημένη εκτόξευση, αλλά καταστροφή στην προσγείωση. Το τρίτο πρωτότυπο, το SN10, το οποίο βρισκόταν κοντά στην πλατφόρμα εκτόξευσης του SN9, δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη.