Ο Tim Cook κατακεραυνώνει το Facebook χωρίς να το κατονομάζει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αντίδρασή του μετά τα σχόλια του Zuckerberg
30 Ιανουαρίου 2021 09:46
Ο Tim Cook κατακεραυνώνει το Facebook χωρίς να το κατονομάζει (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο “πόλεμος” Apple και Facebook κλιμακώνεται με δηλώσεις των CEOs εκατέρωθεν. Μετά τις δηλώσεις του Mark Zuckerberg πως η Apple παραπλανεί τους χρήστες, ο Tim Cook ζωγράφισε με πύρινη γλώσσα το Facebook χωρίς όμως να το κατονομάζει, αφού στο European Computers, Privacy and Data Protection Conference μίλησε γενικότερα για επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία δίνουν προτεραιότητα στο engagement πάνω από όλα τα άλλα και συγκεντρώνουν τα δεδομένα των χρηστών για να τους στοχεύσουν με διαφημίσεις.

Η τεχνολογία δε χρειάζεται τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, συνδυασμένα σε δεκάδες websites και εφαρμογές για να πετύχουν. Η διαφήμιση υπάρχει και έχει διαπρέψει εδώ και δεκαετίες χωρίς αυτά. Και είμαστε σήμερα εδώ επειδή το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης είναι σπάνια το μονοπάτι της σοφίας.

Σε μία στιγμή ξέφρενης παραπληροφόρησης και θεωριών συνομωσίας που τροφοδοτούνται από αλγορίθμους, δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια στη θεωρία της τεχνολογίας που λέει ότι κάθε engagement είναι καλό engagement – όσο περισσότερη ώρα τόσο καλύτερα – και όλα με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων. Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε πως αυτή η προσέγγιση δεν έχει το κόστος της – την πόλωση, την απώλεια εμπιστοσύνης και ναι, τη βία. Ένα κοινωνικό δίλημμα δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει μία κοινωνική καταστροφή.

Η νύξη του “κοινωνικού διλήμματος” από πολλούς σχολιάστηκε ως έμμεση αναφορά στο ντοκιμαντέρ του Netflix, “The Social Dilemma”, το οποίο εξετάζει τις τακτικές των social media εταιριών. Ο Tim Cook μάλιστα, κάλεσε τους νομοθέτες να θέσουν όρια στο Facebook.

Το γεγονός πως ένα αλληλοσυνδεόμενο οικοσύστημα εταιριών και εμπόρων δεδομένων, αυτών που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και γυρολόγων του διαχωρισμού, λαγωνικών και επίμονων πωλητών που προσπαθούν να βγάλουν γρήγορα λεφτά, είναι περισσότερο παρόντες στη ζωή μας από ποτέ. Και ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο το πώς υποβαθμίζει το βασικό δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα και κατ’ επέκταση της ίδιας της δομής της κοινωνίας. Αν μία επιχείρηση βασιστεί στην εξαπάτηση των χρηστών, στην εκμετάλλευση δεδομένων, σε επιλογές που δεν είναι πραγματικά επιλογές, τότε δεν αξίζει τους επαίνους μας. Αξίζει μεταρρύθμιση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο video που ακολουθεί.