Το "Batterygate" ακόμα σέρνει την Apple στα δικαστήρια

Σύλλογος καταναλωτών στην Ιταλία ζητάει €60 εκ. αποζημίωση
27 Ιανουαρίου 2021 10:52
Το "Batterygate" ακόμα σέρνει την Apple στα δικαστήρια

Η υπόθεση Batterygate συνεχίζει να στοιχειώνει την Apple και να την τρέχει στα δικαστήρια από το 2017 όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο με τους χρήστες των iPhone που παρατήρησαν τις μειωμένες επιδόσεις των κινητών τους, κάθε φορά που εγκαθιστούσαν νέες εκδόσεις του iOS. 

Τώρα ένα νέο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας έρχεται από την γειτονική Ιταλία όπου o σύλλογος καταναλωτών Altroconsumo κατέθεσε αγωγή ενάντια στην Apple. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TechCrunch η πιθανή ομαδική αγωγή ζητάει €60 εκατομμύρια αποζημίωση για τους κατόχους μοντέλων iPhone 6 και iPhone 7 που αγόρασαν τις συσκευές τους την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020 στην Ιταλία. Με άλλα λόγια η αποζημίωση στον κάθε κάτοχο των εν λόγω iPhone θα φτάνει περίπου τα €60. 

Η Altroconsumo υπάγεται στη ευρωπαϊκή ομπρέλα της Euroconsumers, η οποία δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της, Els Bruggerman:

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν iPhones περιμένουν να έχουν στα χέρια τους ποιοτικά προϊόντα με διάρκεια στο χρόνο. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβει με τη σειρά προϊόντων iPhone 6. Όχι μόνο οι καταναλωτές εξαπατήθηκαν και ήρθαν αντιμέτωποι με μια συγχυσμένη κατάσταση και οικονομικές ζημίες, ενώ και από περιβαλλοντικής άποψης ήταν πέρα για πέρα ανεύθυνο. 

Δύο ακόμη παρόμοιες αγωγές κατέθεσε το Euroconsumers εκ μέρους των βέλγικων και ισπανικών συλλόγων καταναλωτών τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σχεδιάζεται να κατατεθεί και μια τέταρτη αγωγή από τους Πορτογάλους. 

Η Apple από την πλευρά της ισχυρίστηκε τότε πως προέβη σε αυτή την κίνηση για να διατηρήσει την μακροζωία των iPhone και να τις προστατέψει από αναπάντεχες επανεκκινήσεις ή απενεργοποιήσεις για όσο η μπαταρία θα έχανε την ισχύ της. 

Τον περασμένο Νοέμβριο εκδικάστηκε μια άλλη υπόθεση σχετική με το Batterygate όπου η Apple καλείται να πληρώσει $113 εκατομμύρια αποζημίωση στις ΗΠΑ, ενώ τον προηγούμενο Μάρτιο πλήρωσε επιπλέον $525 εκ. σε αποζημιώσεις.