Υπάρχει ένα σημείο του ISS που δεν πρέπει να καθαριστεί ποτέ
Σίγουρα η καθαριότητα δεν είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το διάστημα και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κι όμως, η καθαριότητα σε αυτόν τον αποκλεισμένο, μηδενικής βαρύτητας χώρο είναι κρίσιμη, αφού τα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ πιο εύκολα στο περιβάλλον ανακυκλωμένου αέρα του ISS. Έτσι, παρόλο που οι αστροναύτες είναι κορυφαίοι επιστήμονες και η εκπαίδευσή τους κόστισε εκατομμύρια δολάρια, κάθε Σάββατο έχουν φασίνα, όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι.
Μία φορά τη βδομάδα λοιπόν, βάζουν ηλεκτρική σκούπα, μαζεύουν τα σκουπίδια και σκουπίζουν όλες τις επιφάνειες. Όλες εκτός από μία. Υπάρχει ένα σημείο σε έναν τοίχο του ISS που ονομάζεται MatISS (Microbial Aerosol Tethering on Innovative Surfaces) το οποίο δεν πρέπει να πειραχτεί. Περιέχει πέντε πειραματικά υλικά τα οποία δοκιμάζονται για την ικανότητα πρόληψης της ανάπτυξης μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.
Το πείραμα χρηματοδοτείται από τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES και ξεκίνησε το 2016. Έκτοτε έχουν υπάρξει τρεις διαφορετικές εκδοχές του στον ISS. Η πρώτη, το MatISS-1, αποτέλεσε το “μπούσουλα” των επιστημόνων, για να έρθει το δεύτερο (MatISS-2) και να ερευνήσει πώς αναπτύσσεται μία μόλυνση με τον καιρό, μέσα από διάφορες επιφάνειες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Το αναβαθμισμένο MatISS-2.5 ερευνά πώς οι μολύνσεις μεταφέρονται στο χώρο. Το πείραμα μπορεί να αποδώσει “έξυπνα” υλικά τα οποία θα σταματούν να βακτήρια από το να αναπτύσσονται στις επιφάνειες, προσφέροντας έναν πιο ασφαλή χώρο στους αστροναύτες.
Το να καταλάβουμε την απόδοση και τις δυνατότητες αυτών των υλικών, είναι κρίσιμο για το σχεδιασμό των μελλοντικών διαστημικών σκαφών, ειδικά αυτών που θα μεταφέρουν ανθρώπους βαθιά στο διάστημα. – ESA
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.