Πατέντα της Microsoft δημιουργεί AI chatbots νεκρών ανθρώπων

Επεισόδιο βγαλμένο από το Black Mirror
23 Ιανουαρίου 2021 09:16
Πατέντα της Microsoft δημιουργεί AI chatbots νεκρών ανθρώπων

Στο επεισόδιο “Be Right Back” του Black Mirror, μία γυναίκα που θρηνεί το χαμό του αγαπημένου της, πληρώνει για μία υπηρεσία που της επιτρέπει να αλληλεπιδράσει με μία AI αναπαράσταση του νεκρού αγοριού της, η οποία βασίζεται στα social media προφίλ του και την online επικοινωνία του.

Τώρα η Microsoft, πατένταρε μία 3D ψηφιακή έκδοση κάποιου θανόντος για να δημιουργήσει ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Η πατέντα ονομάζεται “Creating a conversational chatbot of a specific person” και περιγράφει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση σε εικόνες, δεδομένα φωνής, social media posts, μηνύματα και άλλα για να “δημιουργήσει ή να τροποποιήσει ένα ειδικό ευρετήριο σχετικό με την προσωπικότητα του συγκεκριμένου ατόμου”. Σε μερικές περιπτώσεις, οι εικόνες και τα videos μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα 3D μοντέλο του ατόμου για έξτρα ρεαλισμό.

Η πατέντα κατατέθηκε από το Δεκέμβριο, τώρα εγκρίθηκε και έγινε θέμα online συζήτησης, κυρίως λόγω της πιθανής χρήσης να “επαναφέρεις” κάποιον από το παρελθόν ως αλληλεπιδράσιμη μνήμη. Μάλιστα η πατέντα αναφέρει πως ακόμα και οι ζωντανοί χρήστες “θα μπορούν να εκπαιδεύσουν έναν ψηφιακό αντικαταστάτη τους στην περίπτωση θανάτου τους”.

Ωστόσο ο ίδιος ο Tim O’Brien, γενικός διευθυντής των AI προγραμμάτων της Microsoft, επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως η εταιρία δεν έχει σχέδια ανάπτυξης της πατέντας. Αστειεύτηκε μάλιστα λέγοντας πως αν ποτέ πιάσει δουλειά ως σεναριογράφος για το Black Mirror θα αντλήσει ιδέες από το τμήμα του.