Τίτλοι τέλους για το Project Loon της Alphabet

Η εταιρία μαζεύει τα αερόστατά της μετά από 9 χρόνια
22 Ιανουαρίου 2021 12:30
Τίτλοι τέλους για το Project Loon της Alphabet

Ως μέρος του X τμήματος της Alphabet το οποίο αναπτύσσει καινοτόμες ιδέες μεγάλης κλίμακας, το Loon δημιουργήθηκε το 2013. Σκοπός του η ανάπτυξη αερόστατων τα οποία θα αιωρούνται στην στρατόσφαιρα και θα προσφέρουν internet σε απομακρυσμένες περιοχές. Το 2018, το Loon έγινε ανεξάρτητη εταιρία μέσα στην Alphabet μαζί με τις Other Bet επιχειρήσεις, τώρα όμως ήρθε η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους για αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια.

Δυστυχώς, παρά τα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα της ομάδας αυτά τα 9 χρόνια – κάνοντας πολλά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατα, όπως η ακριβής πλοήγηση αερόστατων στη στρατόσφαιρα, η δημιουργία ενός mesh δικτύου στον ουρανό ή η ανάπτυξη αερόστατων τα οποία μπορούν να αντέξουν τις σκληρές συνθήκες της στρατόσφαιρας για πάνω από ένα χρόνο – ο δρόμος στην εμπορική διαθεσιμότητα αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολος και μακρύς από ό,τι ελπίζαμε. Οπότε πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε το Loon. Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις επιχειρήσεις και δε θα είναι πλέον ένα Other Bet μέσα στην Alphabet.

Η Alphabet χρησιμοποίησε επιτυχώς τα Loon αερόστατα για να προσφέρει internet στο Πουέρτο Ρίκο μετά την καταστροφή του τυφώνα Maria του 2017, καθώς και στο Περού μετά το σεισμό του 2019. Τον περασμένο Ιούλιο πρόσφερε υπηρεσία internet στην Κένυα με 35 αερόστατα που κάλυπταν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι εργαζόμενοι του Loon θα μεταφερθούν σε άλλα τμήματα των X projects της Google και της Alphabet. Μία μικρή ομάδα θα παραμείνει στο Loon για να διασφαλίσει το ομαλό κλείσιμο των εργασιών, συμπεριλαμβανομένης και της πιλοτικής υπηρεσίας στην Κένυα, η οποία θα συνεχίσει τη λειτουργία της μόνο μέχρι το Μάρτιο. Για να υποστηρίξει όσους πληγούν από την απώλεια της υπηρεσίας στην Κένυα, η Alphabet θα επενδύσει $10 εκατομμύρια σε μη κερδοσκοπικές και επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με συνδεσιμότητα, internet και εκπαίδευση.