The Line: Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει πόλεις χωρίς αυτοκίνητα και δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Μήκους 170 χιλιομέτρων
21 Ιανουαρίου 2021 10:48
The Line: Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει πόλεις χωρίς αυτοκίνητα και δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Σαουδική Αραβία έχει ένα όραμα για την κατασκευή μίας φουτουριστικής πόλης. Το όραμα αυτό μάλιστα δεν είναι καθόλου μακριά και η κατασκευή της αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το τρίμηνο, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από το 2017 με $500 δισεκατομμύρια, ως μέρος του προγράμματος NEOM. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το The Line δεν είναι μία πόλη, αλλά ένα δίκτυο πόλεων, οι οποίες θα χτιστούν κατά μήκος μίας γραμμής 170 χιλιομέτρων που θα ενώνει τη μία πλευρά της χώρας με την άλλη, ενώ θα τροφοδοτούνται με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πόλεις θα είναι αφιερωμένες στη φύση και στους πεζούς, χωρίς δρόμους και χωρίς αυτοκίνητα. Δύο επίπεδα στο υπέδαφος θα φιλοξενούν τις υποδομές και τις μεταφορές, ενώ τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιεί δεδομένα και μοντέλα πρόβλεψης για να βελτιώνει την καθημερινή ζωή. Η σχεδίαση των πόλεων θα διασφαλίζει πως η πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις όπως σχολεία και νοσοκομεία, θα είναι άμεση και δε θα ξεπερνά τα 5 λεπτά περπάτημα. Όλες οι πόλεις που θα χτιστούν πάνω στο The Line, θα απέχουν μόλις 20 λεπτά ταξιδιού η μία με την άλλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το project αναμένεται να δημιουργήσει 380.000 θέσεις εργασίας και €40 δισεκατομμύρια σε ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, έχει δεχθεί κριτική επειδή μερικά από τα εδάφη που προβάλλει ανήκουν στην φυλή Huwaitat, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.