NVIDIA και AMD σχολιάζουν την έλλειψη καρτών γραφικών

Θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή
17 Ιανουαρίου 2021 13:27
NVIDIA και AMD σχολιάζουν την έλλειψη καρτών γραφικών

Η νέα γενιά καρτών γραφικών ίσως να είναι η πιο δυσεύρετη όλων, αφού τόσο οι RTX 3090, 3080, 3070, 3060 Ti της NVIDIA όσο και οι RX 6800 και 6800 XT της AMD έχουν “εξαφανιστεί” από την αγορά και εξαντλούνται αμέσως τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω υψηλής ζήτησης. Αυτή τη βδομάδα, NVIDIA και AMD σχολίασαν την παρούσα κατάσταση, ωστόσο τα νέα δεν είναι και πολύ καλά.

Η NVIDIA δήλωσε πως οι ποσότητες καρτών που θα διαθέσει σε καταναλωτές και συνεταίρους θα παραμείνει ισχνή για όλο το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους, το οποίο δεν είναι το ίδιο με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους παρά λήγει στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο τονίζει πως δεν είναι η προσφορά αλλά η ζήτηση για τις κάρτες που δημιουργεί το πρόβλημα. Από την κυκλοφορία τους, η RTX 30-σειρά είδε διπλάσιες πωλήσεις από την RTX 20-σειρά στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η AMD δήλωσε πως αναμένει να πουλήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 περισσότερες reference RX 6800, 6800 XT και 6900 XT μέσω του site της, κρατώντας χαμηλά τις τιμές στα $579, $649 και $999 για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ωστόσο η δήλωση περί διάθεσης καρτών “σε όσους περισσότερους gamers γίνεται” δεν καθησυχάζει αυτούς που θεωρούσαν από την αρχή πως το launch της AMD δεν ήταν αυτό που έπρεπε σε ποσότητες.

Κανονικά, όταν κυκλοφορεί μία νέα GPU, οι δικές μας κάρτες γίνονται αρχικά διαθέσιμες αλλά μετά μειώνονται για να πουλήσουν οι συνεταίροι μας. Αυτή τη φορά δε θα κάνουμε το ίδιο με την RX 6000 σειρά και θα πουλήσουμε απευθείας στους πελάτες στις χαμηλότερες τιμές. Ενθαρρύνουμε και τους συνεταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Όχι μόνο οι δασμοί αλλά και το όλο περιβάλλον COVID έχει αυξήσει τα κόστη μεταφοράς, τα οποία είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Όσο μπαίνουμε σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον, αυτό θα βελτιωθεί. Αυτό παίζει επίσης ρόλο για τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις στο πρώτο μισό του έτους, καθώς έχουμε πολλά προϊόντα που θα έρθουν στην αγορά. – Lisa Su, CEO της AMD