Η NASA εγκαταλείπει την προσπάθεια να τρυπήσει την επιφάνεια του Άρη με το Insight

Μετά από 2 χρόνια
15 Ιανουαρίου 2021 10:04
Η NASA εγκαταλείπει την προσπάθεια να τρυπήσει την επιφάνεια του Άρη με το Insight

Το Insight lander συνεχίζει το έργο του στον Άρη, αλλά το τρυπάνι του δε θα είναι πλέον χρήσιμο καθώς η NASA ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες να τρυπήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εδώ και δύο χρόνια η αποστολή να φτάσει σε βάθος 5 μέτρων για να τοποθετήσει τους αισθητήρες θερμότητας. Από το Μάρτιο του 2019 κατάφερε να εισχωρήσει μόνο σε βάθος μερικών εκατοστών.

Ο λόγος είναι ο τύπος εδάφους που βρίσκεται κάτω από το Insight. Πρόκειται για ένα συμπαγές στρώμα χώματος το οποίο δεν υποχωρεί στην τρύπα του τρυπανιού καθώς αυτό μπαίνει στο χώμα. Το τρυπάνι βασίζεται στην τριβή με το περιβάλλον του και αυτή η συμπεριφορά του εδάφους δεν επιτρέπει την τριβή που χρειάζεται. Η ομάδα επιχείρησε ακόμα και να χρησιμοποιήσει το βραχίονα για να ασκήσουν πίεση στο τρυπάνι από πάνω, αλλά δεν ήταν αρκετό. Μετά από 500 στροφές μέσα στον Ιανουάριο, το τρυπάνι ανακηρύχτηκε “νεκρό”.

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ο Άρης και το ηρωικό τρυπάνι μας παραμένουν ασύμβατα.

Δε χάθηκαν όλα όμως, καθώς το Insight διαθέτει ακόμα πολλά επιστημονικά όργανα τα οποία λειτουργούν και καταγράφουν τις συνθήκες στον Άρη. Επιπλέον, η τωρινή αποτυχία θα ωφελήσει μελλοντικές αποστολές που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο υπέδαφος του Άρη.

Είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα μας η οποία εργάστηκε σκληρά για να βάλει το τρυπάνι του Insight πιο βαθιά μέσα στον πλανήτη. Ήταν απίστευτο να τους βλέπεις να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα εκατομμύρια μίλια μακριά. Για αυτό παίρνουμε ρίσκα στη NASA – πρέπει να φτάσουμε στα όρια της τεχνολογίας για να μάθουμε τι δουλεύει και τι όχι. Υπό αυτήν την έννοια, πετύχαμε. Μάθαμε πολλά που θα ωφελήσουν μελλοντικές αποστολές στον Άρη και αλλού και ευχαριστούμε τους Γερμανούς συναδέλφους από την DLR που πρόσφεραν αυτό το όργανο και τη συνεργασία τους.