Η SpaceX θα προσπαθήσει να "πιάσει" τον πύραυλό της χρησιμοποιώντας τον πύργο εκτόξευσης

Για να μειώσει το χρόνο επανεκτόξευσης
05 Ιανουαρίου 2021 10:54
Η SpaceX θα προσπαθήσει να "πιάσει" τον πύραυλό της χρησιμοποιώντας τον πύργο εκτόξευσης

Τα “πόδια” των πυραύλων της SpaceX ίσως σύντομα να αποτελούν παρελθόν, καθώς η εταιρία σκοπεύει να τα αφαιρέσει στους επόμενης γενιάς πυραύλους της. Ο λόγος είναι πως θα είναι πλέον περιττά, αφού ο σκοπός είναι να πιάνει τους πυραύλους στην πλατφόρμα εκτόξευσης.

Όπως αποκάλυψε ο Elon Musk, η SpaceX θα προσπαθήσει να πιάσει τον μελλοντικό Super Heavy πύραυλό της πριν αυτός ακουμπήσει στο έδαφος, χρησιμοποιώντας το βραχίονα του πύργου εκτόξευσης που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση του πυραύλου όταν αυτός βρίσκεται στην πλατφόρμα εκτόξευσης. Κάτι τέτοιο φυσικά θα χρειαστεί προσγείωση του πυραύλου με εξαιρετική ακρίβεια.

Ο τωρινός Falcon 9 επιστρέφει στη Γη και προσγειώνεται στα ενσωματωμένα “πόδια” του τα οποία βγαίνουν από τη βάση του, αλλά ο στόχος είναι ο Super Heavy να μην έχει καθόλου “πόδια”. Κάτι τέτοιο θα γλιτώσει βάρος και κόστος από το design του Super Heavy. Αλλά το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι η δυνατότητα άμεσης επαναχρησιμοποίησης του πυραύλου. Τώρα, μετά την προσγείωση του Falcon 9 στην πλατφόρμα προσγείωσης, ο πύραυλος μεταφέρεται ξανά στην πλατφόρμα εκτόξευσης όπου τοποθετείται νέο ανώτερο τμήμα. Αν τα σχέδια της SpaceX πετύχουν, θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος στον οποίο ο πύραυλος θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, ίσως λιγότερο από μία ώρα, μιας και δε θα μετακινείται από τη στιγμή της προσγείωσης μέχρι τη στιγμή της επανεκτόξευσης.