Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Flash Player

Τον μπλοκάρει η Adobe
02 Ιανουαρίου 2021 12:03
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Flash Player

Ένα λογισμικό που είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα ασφαλείας και λειτουργίας αποσύρεται και επίσημα. Από 1η Ιανουαρίου η Adobe σταμάτησε την υποστήριξη και τις αναβαθμίσεις του Flash Player, ενώ ζήτησε από τους χρήστες να απεγκαταστήσουν το λογισμικό πριν μπλοκάρει όλο τον Flash περιεχόμενο στις 12 Ιανουαρίου.

Το Flash Player ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1996 βοηθώντας δημιουργούς παιχνιδιών και animations να μοιραστούν γρήγορα το περιεχόμενό τους στις dial-up τότε συνδέσεις. Ήταν σημαντικό και στις πρώτες μέρες του YouTube για το streaming των videos. Γρήγορα όμως βρέθηκαν πολλά προβλήματα ασφαλείας και ξεκίνησε να μειώνεται η δημοτικότητά του όταν ξεκίνησαν να γίνονται δημοφιλή τα smartphones. Ο Steve Jobs, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το λογισμικό και θέλησε να απαλλαγεί η Apple από αυτό από το 2010.

Άλλες εταιρίες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και το Νοέμβριο του 2011 η Adobe ανακοίνωσε πως έβαζε τέλος στην υποστήριξη του Flash για τους mobile web browsers. Το τελικό χτύπημα ήρθε το 2014 με την έλευση του HTML5, το οποίο πρόσφερε τις ίδιες λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου plug-in. Έτσι, ενώ το 2014 το ποσοστό χρηστών που επισκέπτονταν ένα Flash site ήταν στο 80%, τρία χρόνια μετά είχε πέσει στο 17%. Μεγάλες υπηρεσίες όπως το YouTube, το Facebook και το Netflix ανακοίνωσαν πως σταματούν τη χρήση του Flash και το 2017 η Adobe ανακοίνωσε το τέλος του Flash το 2020.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που “θρηνούν” το τέλος ενός λογισμικού που έγινε συνώνυμο με τις πρώτες μέρες του internet και ανησυχούν πως χρόνια δημιουργίας περιεχομένου θα χαθούν για πάντα στις 12 Ιανουαρίου. Developers εργάζονται σε εναλλακτικά software τα οποία θα υποστηρίζουν παλιό Flash περιεχόμενο, με το The Internet Archive να φιλοξενεί πλέον πάνω από 2.000 Flash αντικείμενα.