Ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος με νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς που αυτοκαταστράφηκαν

Νέα αναβάθμιση για την εξίσωση του Drake
26 Δεκεμβρίου 2020 12:07
Ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος με νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς που αυτοκαταστράφηκαν

Μία νέα στατιστική μελέτη για τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης στο γαλαξία μας από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πιθανώς ο γαλαξίας μας να είναι γεμάτος με νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς οι οποίοι αυτοκαταστράφηκαν μέσω της εξέλιξης.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονη αστρονομία και στατιστικά μοντέλα, χαρτογραφήθηκε η γέννηση και ο θάνατος της εξωγήινης νοημοσύνης στο χωροχρόνο του Milky Way, προσφέροντας μία πιο ακριβή εκτίμηση της γνωστής εξίσωσης του Frank Drake από το 1961. Στο νέο paper όμως, πέρα από την πιθανότητα ύπαρξης άστρων σαν τον Ήλιο και πλανητών σαν τη Γη, καταγράφεται και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας: η τάση των νοημόνων πλασμάτων προς την αυτοκαταστροφή.

Έχει υπάρξει αρκετή μελέτη από την εποχή του Carl Sagan. Ειδικά μετά το Hubble Space Telescope και το Kepler Space Telescope, έχουμε συγκεντρώσει αρκετή γνώση για την πυκνότητα των αερίων και άστρων του Milky Way και τους ρυθμούς σχηματισμού άστρων και τη δημιουργία εξωπλανητών και τις πιθανότητες εκρήξεων supernova. Πλέον γνωρίζουμε μερικά νούμερα που ήταν άγνωστα όταν προβλήθηκε το θρυλικό "Cosmos". – Jonathan H. Jiang, αστροφυσικός του Jet Propulsion Laboratory

Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν πως υπήρξαν κάποια στιγμή ανεπτυγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, οι οποίοι πιθανότατα οδηγήθηκαν στην καταστροφή μέσω της προόδου. Όπως έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες, η τεχνολογική πρόοδος ενός πολιτισμού “θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πλήρη καταστροφή και βιολογικό εκφυλισμό”.

Αν η νοήμων ζωή είναι πιθανό να αυτοκαταστραφεί, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν υπάρχει νοήμων ζωή πουθενά.

Βάσει των αριθμών, η πιθανότητα ανάπτυξης ζωής είναι μεγαλύτερη στα 13.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο και 8 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του γαλαξία. Οι ερευνητές θεωρούν πως οι άνθρωποι άργησαν εμφανιστούν και έχασαν την ευκαιρία να εντοπίσουν κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, επειδή εμφανιστήκαμε 13.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά και απέχουμε 25.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο.

Με άλλα λόγια, είμαστε μάλλον ένας απομακρυσμένος πολιτισμός σε όρους γαλαξιακής γεωγραφίας και εμφανιστήκαμε πολύ αργά για να προλάβουμε όλους τους υπόλοιπους ανεπτυγμένους πολιτισμούς.

Οι υπόλοιποι πολιτισμοί που πιθανώς να υπάρχουν σήμερα στο γαλαξία μας είναι σχετικά νέοι, λόγω της αύξηση των πιθανοτήτων μία νοήμων ζωή να αυτοκαταστραφεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ακόμα κι αν ο γαλαξίας έφτασε στην αποκορύφωση των εξωγήινων πολιτισμών πριν 5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Το πόσο συχνά αυτοκαταστρέφονται οι πολιτισμοί είναι και ο μεγαλύτερος άγνωστος της εξίσωσης. Είναι όμως ο πιο σημαντικός για να καταλάβουμε πόσο έχει επεκταθεί ένας πολιτισμός. Ακόμα και μία εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα αυτοκαταστροφής ανά αιώνα, είτε από πυρηνικό ολοκαύτωμα είτε από κλιματική αλλαγή, θα σήμαινε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμών στον Milky Way έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Να σημειώσουμε πως η έρευνα έχει δοθεί για δημοσίευση και αναμένει peer review.