Μία "deepfake" Βασίλισσα Ελισάβετ παραδίδει ένα εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Και προειδοποιεί για την παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή
26 Δεκεμβρίου 2020 09:52
Μία "deepfake" Βασίλισσα Ελισάβετ παραδίδει ένα εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταδόθηκε χτες από το BBC σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε μία περίοδο δύσκολη για την ανθρωπότητα. Μετά την εκπομπή του BBC, ακολούθησε μία εκπομπή στο Channel 4, όπου εκεί μία ψηφιακή, deepfake Βασίλισσα Ελισάβετ παρέδωσε ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα με τη φωνή μίας ηθοποιού, με σκοπό να προειδοποιήσει τον κόσμο για την παραπληροφόρηση και τα fake news σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, θέτοντας το ερώτημα αν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε αυτά που βλέπουμε με τα μάτια μας.

Το Channel 4 προσέλαβε τον studio ειδικών εφέ Framestore για να δημιουργήσει μία ψεύτικη Βασίλισσα, η οποία ήταν πολύ άνετη στο να εκφραστεί για πολύ προσωπικά θέματα. Αναφέρθηκε στη μετακόμιση του Πρίγκηπα Harry και της Meghan στον Καναδά, ενώ ως…κερασάκι στην τούρτα πραγματοποίησε και μία χορευτική φιγούρα του TikTok.

Η deepfake τεχνολογία είναι το τρομακτικό νέο σύνορο στη μάχη της παραπληροφόρησης με την αλήθεια. Το φετινό Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα – το οποίο φαίνεται πως προέρχεται από ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και έμπιστα άτομα στο έθνος – είναι μία ισχυρή υπενθύμιση πως δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε τα μάτια μας. – Ian Katz, Διευθυντής Προγράμματος του Channel 4