Μυστηριώδη ραδιοκύματα από το πιο κοντινό μας άστρο

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν από τί προέρχονται
22 Δεκεμβρίου 2020 13:35
Μυστηριώδη ραδιοκύματα από το πιο κοντινό μας άστρο

Αστρονόμοι από το Breakthrough Listen project, τη μεγαλύτερη έρευνα για εξωγήινη ζωή έως τώρα, άρχισαν να ερευνούν ένα μυστηριώδες σήμα που φαίνεται πως προέρχεται από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, του κοντινότερου αστέρα στο Ηλιακό Σύστημα, μόλις 4.2 ετών φωτός από τη Γη. Η εκπομπή ραδιοκυμάτων ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία πέρυσι και έκτοτε οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει ως πηγές επίγειο εξοπλισμό ή κάποιο δορυφόρο. Οι αστρονόμοι εντοπίζουν διαρκώς τέτοιες εκπομπές, αλλά συνήθως αποδεικνύεται πως προέρχονται από ανθρώπινες παρεμβολές.

Το πρόσφατο σήμα όμως δεν έχει εξηγηθεί ακόμα, καθώς η συχνότητα των 980MHz δε χρησιμοποιείται από διαστημικά σκάφη, ούτε προέρχεται από γνωστές φυσικές πηγές. Η μόνη χρήση αυτής της συχνότητας που ξέρουμε έως τώρα είναι τεχνολογική. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως μιλάμε για εξωγήινους. Όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι, θα ήταν απίθανο να ζούσε “δίπλα” μας ένας πολιτισμός με δυνατότητες εκπομπής ραδιοκυμάτων και να μην τον είχαμε καταλάβει, καθώς η Γη θα βομβαρδιζόταν με αυτά σε απόσταση “μόλις” 4.2 ετών φωτός.

Η πιο πιθανή απάντηση που δίνουν έως τώρα είναι να προέρχεται από μία άγνωστη έως τώρα πηγή με βάση τη Γη ή ένα φυσικό φαινόμενο που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα.