Η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε 

Δεδομένα του Met αποκαλύπτουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες

Η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε

Το Met Office (η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου) και το University of East Anglia, ανακοίνωσαν την πέμπτη εκδοχή των δεδομένων του HadCRUT, του συστήματος καταγραφής δηλαδή των παγκόσμιων θερμοκρασιών που ξεκινά από το 1850. Το HadCRUT συνδυάζει μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς στο έδαφος με μετρήσεις θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας.

Το πιο πρόσφατο σετ δεδομένων HadCRUT5 λοιπόν δείχνει πως η παγκόσμια μέση θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία είναι 1.07 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από τη μέση θερμοκρασία τις δεκαετίες 1850-1900. Η μέτρηση αυτή είναι 0.16 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από την προηγούμενη έκδοση του dataset HadCRUT4. Τα νέα δεδομένα έρχονται να συμφωνήσουν με άλλα datasets παγκόσμιων μετρήσεων.

Κάθε κύριο παγκόσμιο dataset θερμοκρασιών, συμπεριλαμβανομένων των NOAA και NASA, συγκροτείται από διαφορετικές μεθόδους, αλλά όλες βασίζονται στον πεπερασμένο αριθμό παγκόσμιων παρατηρήσεων. Το εύρος των μεθόδων έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιες εκτιμήσεις της συνολικής υπερθέρμανσης και παρέχει μία επιστημονική εμπιστοσύνη στις αλλαγές που βλέπουμε και επίσης ενισχύει το γεγονός πως ο κόσμος θερμαίνεται σημαντικά από τα μέσα του 19ου αιώνα. – Dr. Colin Morice, Met Office

Ο καθηγητής Tim Osborn του University of East Anglia, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η κλιματική αλλαγή δεν έγινε ξαφνικά χειρότερη.

Κάναμε την πρώτη μας εκτίμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης το 1986 και από τότε βελτιώνουμε συχνά τα δεδομένα μας και τις αναλύσεις μας. Η νέα αυτή μεγάλη αναβάθμιση στο παγκόσμιο αρχείο θερμοκρασιών μας, βλέπει την εκτίμηση της υπερθέρμανσης από το 1850 έως το 2018 να ανεβαίνει προς τα πάνω, από τους 0.91 βαθμούς στους 1.07. Η κλιματική αλλαγή δεν έγινε ξαφνικά χειρότερη, αντί αυτού, τώρα έχουμε μία βελτιωμένη εκτίμηση του πώς μία τέτοια υπερθέρμανση συνέβη.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο κύριος λόγος της υπερθέρμανσης τα τελευταία 170 χρόνια είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου.

Η έρευνα του Met Office δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Geophysical Research.

2 σχολιο(α)