Επιτυχημένη η δοκιμή των αλεξίπτωτων του Starliner από την Boeing (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθεί δοκιμαστική πτήση σε τροχιά
09 Δεκεμβρίου 2020 10:25
Επιτυχημένη η δοκιμή των αλεξίπτωτων του Starliner από την Boeing (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε συνεργασία με την NASA, η Boeing πραγματοποίησε μία επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος αλεξίπτωτων της Starliner κάψουλάς της, η οποία αναμένεται να μεταφέρει αστροναύτες από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Starliner κάψουλα έπεσε από υψόμετρο 10 χιλιομέτρων και προσγειώθηκε επιτυχώς στην έρημο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ.

Αντίθετα με την Dragon κάψουλα της SpaceX η οποία χρησιμοποιεί αλεξίπτωτα για προσθαλάσσωση, η κάψουλα Starliner διαθέτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αλεξίπτωτων και αερόσακων για προσγείωση σε στέρεο έδαφος.

Η Starliner κάψουλα, όντας πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε κάποιο αεροπλάνο, ανέβηκε στο υψόμετρο των 10 χιλιομέτρων με ένα τεράστιο αερόστατο.

Σειρά έχει το Orbital Flight Test 2 (OFT-2), μία πτήση σε τροχιά το 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη του OFT-1 το οποίο επέστρεψε μεν με ασφάλεια στη Γη το Δεκέμβριο του 2019, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στον ISS. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε 80 θέματα που πρέπει να διορθωθούν πριν να επιχειρηθεί το OFT-2. Αν το OFT-2 είναι επιτυχημένο, η Boeing θα λάβει την άδεια για επανδρωμένες πτήσεις προς τον ISS.