Chang'e 5: Η Κίνα έβαλε τη σημαία της στην επιφάνεια της Σελήνης (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο δρόμο επιστροφής τα δείγματα που συνέλεξε
06 Δεκεμβρίου 2020 10:30
Chang'e 5: Η Κίνα έβαλε τη σημαία της στην επιφάνεια της Σελήνης (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κίνα έγινε το δεύτερο κράτος που τοποθετεί σημαία τη Σελήνη, 50 χρόνια μετά την Αστερόεσσα των Αμερικανών. Οι φωτογραφίες της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας που δείχνουν την κόκκινη σημαία με τα πέντε άστρα στο αχανές σεληνιακό τοπίο, καταγράφηκαν με την κάμερα το Chang’e 5. Η σημαία είναι υφασμάτινη και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Να σημειώσουμε πως δεν “καρφώθηκε” στο έδαφος, αλλά παραμένει σε ένα βραχίονα στη βάση εκτόξευσης του Chang'e 5. Όλα τα αντικείμενα που την αποτελούν, είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες από -150 έως +150 βαθμούς Κελσίου, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του project, Cheng Chang, “μία συνηθισμένη σημαία της Γης δε θα άντεχε στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον”. Πέντε από τις έξι σημαίες των Αμερικανών που τοποθέτησαν κατά τις αποστολές Apollo τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, έχουν χάσει το χρώμα τους και είναι πλέον λευκές, εκτός από αυτήν του Apollo 11.

Το ίδιο το Chang’e 5 πέρασε στην επόμενη φάση της αποστολής του, η οποία ήταν και η πιο επικίνδυνη. Το lander, το οποίο συνέλλεξε τα δείγματα εδάφους, εκτοξεύτηκε από την πλατφόρμα του και συνάντησε το orbiter το οποίο είχε παραμείνει σε τροχιά.

Τα δείγματα αναμένονται να επιστρέψουν στη Γη μέσα στο Δεκέμβριο, με προσγείωση κάπου στη Μογγολία. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που θα επιστρέψει σεληνιακά δείγματα στη Γη μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Να θυμίσουμε πως πριν λίγες ώρες επέστρεψε η αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας φέρνοντας δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu.